Könyves Kálmán Gimnázium
KKG épület
1043 Budapest,
Tanoda tér 1.
Tel.: 369-3388
Fax: 399-2093
OM kód: 035227
E-mail: info@mail.kkg.hu
Fenntartónk
image image
A Comenius Iskolai együttműködések keretében bilaterális nyelvi projektben vett részt a Könyves Kálmán Gimnázium és a mainzi Frauenlob Gymnasium.
Könyves Kálmán Gimnázium and Frauenlob Gymnasium in Mainz were involved in a bilateral language project as part of the Comenius School Partnerships.

Nyitvatartás a 2013/2014-es tanévben:

Hétfő 9-15
Kedd 11 -15
Szerda 9 -15
Csütörtök 8-11 12-15
Péntek zárva

Nyitvatartás a 2013/2014-es tanévben:

Hétfő 9-15
Kedd 11 -15
Szerda 9 -15
Csütörtök 8-11 12-15
Péntek zárva


Nyári ügyelet 2020

Iskolánk a nyár folyamán az alábbi időpontokban lesz nyitva:

2020. július 8-án
2020. július 22-én
2020. augusztus 5-én
2020. augusztus 19-én

09:00-12:00-ig tartunk az iskolában ügyeletet.Publikálva : 2020/06/30 - 12:49
Utoljára módosítva : 2020/07/08 - 8:30

Bizonyítványosztás beosztás 2020

2020. június 19. péntek

image


Publikálva : 2020/06/15 - 11:48
Utoljára módosítva : 2020/06/15 - 11:51

Tanárok üzenete a végzősöknek

image


Publikálva : 2020/05/03 - 8:16
Utoljára módosítva : 2020/05/03 - 18:33

Ballagás 2020

2020. április 30. 17h : A Könyves Kálmán Gimnázium ballagási kisvideója és igazgatói beszéde a youtubon.

image


Publikálva : 2020/04/30 - 13:53
Utoljára módosítva : 2020/04/30 - 14:04

Felvételi döntés 2020

Tisztelt Szülők!

Kedves Felvételiző Diákok!

A Könyves Kálmán Gimnáziumba jelentkezők számára a felvételi döntésről szóló határozatot április 27 és május 3 között elektronikus formában küldjük ki.

Figyelem informatikai nehézségek miatti időpontváltozás!

Elnézésüket kérjük, de váratlan informatikai hiba miatt a 04.28-án kiküldött határozatok között lehetnek olyanok melyek hibás ponthatár értékkel kerültek elküldésre!
A javított határozatok még a mai napon kiküldésre kerülnek!
A helyes felvételi ponthatáraink az alábbiak:
0006: 151 pont
0007: 154 pont
0001: 166 pont

A határozatot tartalmazó emailt a felvételi jelentkezési lapon megadott címre küldjük. Kérjük, hogy aki május 3-ig nem kapja meg az értesítést, az a
konyves.gimnazium(kukac)gmail.com címre küldjön levelet, amely tartalmazza a felvételiző tanuló nevét, oktatási azonosítóját, a tagozatkódot és azt az email címet, amelyre az értesítést várja.
Kérjük, hogy a járványhelyzetre való tekintettel telefonon és személyesen ne érdeklődjenek!

IgazgatóságPublikálva : 2020/04/25 - 11:00
Utoljára módosítva : 2020/04/29 - 8:07

A holokauszt emléknapja - online megemlékezés

Kedves Diákok, Kollégák!

Szorongva éljük hétköznapjainkat, ünnepeinket. Ismeretlen terepen járunk.  Mindnyájan abban reménykedünk, hogy az az elbizakodott nyugalom, ami a béke boldog évtizedeiben eltöltött mindnyájunkat csupán ennyiben sérül. Némi szorongás. Kis türelem, és aztán vége. Minden ugyanúgy folytatódik, mint azelőtt. Jóléti világunkban ez csak egy kis intermezzo. Halljuk a kegyetlen számokat, de amíg nincs hozzá közünk, addig nincs hozzá közünk. Számok maradnak.

Vannak azonban számok, melyek máskor, más időkben teljesen mást jelentettek. Nem lehetett távolságot tartani tőlük. Olyan idők számai, amikor biztosan tudták, hogy a számok előtti idők már soha nem fognak visszatérni. Ezekben a napokban különös jelentősége van az emlékezésnek azokra a napokra.
Az 1941. évi népszámlálás alapján a zsidótörvények hatálya alá esett magyarok száma780 000-820 000 volt, a holokausztnak 550 000-nél kevesebben, de
440 000-nél többen estek áldozatul.

A holokauszt görög eredetû szó; eredeti jelentése égõ áldozat. Tágabb értelme: „ami a tûzben pusztul el”. Ez a szó a zsidóság tragédiájának megnevezéseként vált ismertté.  A holokauszt annak a programnak a következménye, melynek célja a zsidóság teljes megsemmisítése volt.

A holokausztnak nevezett tragikus és példátlan történelmi eseménysor, mindaz, ami a magyar és az európai zsidósággal a nácizmus éveiben történt, a józan gondolkodás számára mindmáig felfoghatatlan.  A holokauszt a magyar történelemnek is része, nemzeti tragédiánk.

A holokauszt emléknapja alkalmat ad arra, hogy felidézzük a múltat és emlékezzünk az áldozatokra.

Az emlékezés napja a mai nap. Április 16. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg vidéki a zsidók gettókba költöztetése Északkelet-Magyarországon és a Kárpátalján. A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza.

A deportálás rányomta bélyegét az ország egész arculatára, társadalmára és gazdaságára. Teljesen átrendezte a zsidóság demográfiáját. A zsidóság hitközségei elpusztultak, a hagyományos zsidó kultúra legnagyobb része megsemmisült.  Ezzel a nemzeti kultúránk is pótolhatatlan veszteséget szenvedett.

Berecz AndreaPublikálva : 2020/04/16 - 12:30
Utoljára módosítva : 2020/04/16 - 12:38

Nyelvem határai, világom határai Erasmus+ projekt 2019

image


Erasmus+ projekt a Könyvesben

Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja. Célja, hogy a tudásalapú társadalomban szükséges kulcskompetenciákat, készségeket az Unió minden polgára elsajátítsa, ezért gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereket és az abban részt vevő oktatókat, hallgatókat segítse. Az Erasmus+ ennek érdekében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.

Iskolánk számára mindig is fontos volt a külföldi kapcsolatok ápolása, a kollégák rendszeresen szerveztek diákcseréket, a tanárok szakmai, módszertani továbbképzéseken vettek részt.

image

Az Erasmus+ program annyiban más, hogy itt nem egyéni pályázatokról van szó, hanem az iskola Európai fejlesztési tervének megfelelően az érdeklődő tanárok közös pályázatot adnak be.
2018-ban megalakult a nemzetközi projekteket szervező stratégiai csapatunk, és úgy döntöttünk, belevágunk, „Nyelvem határai, világom határai” címmel pályázatot adunk be a Tempus Közalapítványhoz. Sok izgalom és előkészítő munka után májusban megkaptuk a hírt, nyertünk! Hat kolléga utazhatott a nyáron Európa különböző városaiba, nyelvi, módszertani továbbképzésekre.

image

Az egyéni mobilitások célja, hogy felfrissíthessük, fejleszthessük nyelvi tudásunkat, a nyelvtanítás új módszereivel ismerkedjenek meg a nyelvszakos kollégák. A megváltozott érettségi, felvételi szabályok miatt még fontosabb, hogy diákjaink nyelvvizsgával zárják középfokú tanulmányaikat. Célunk, hogy ehhez minél több segítséget tudjunk adni. Az Öveges-laborhoz kapcsolódó tanulmányi fejlesztések egyik iránya, hogy a jövőben alkalmat tudjunk biztosítani arra, hogy természettudományos tárgyakat idegen nyelven is hallgathassanak diákjaink szakköri formában. Ez hozzájárulhat sikeres itthoni és külföldi egyetemi felvételi vizsgáikhoz.

A projektben részt vevő tanárok:

Ágoston Éva (angol-magyar) – Málta- angol nyelvtanítási módszertani továbbképzés

Baranyi Beatrix (francia-magyar-történelem) – Vichy- francia nyelvtanítási módszertani továbbképzés

Hortobágyi Bozsóka (matematika) – Málta- angol nyelvtanfolyam

Keszthelyi Marianna (német) – Düsseldorf – német nyelvtanítási módszertani továbbképzés

Pej Zsuzsanna (matematika, informatika) – Barcelona – oktatást támogató App-ok és audiovizuális eszközök használata tanfolyam

P.Szabó Melinda (magyar-könyvtár) - Dublin – angol nyelvtanfolyam és CLIL módszertani továbbképzés

A sikeres továbbképzések után szeptemberben mindannyian beszámoltunk kollégáinknak tapasztalatainkról, élményeinkről. Októberben a diákok számára rendeztünk Erasmus Day napot,

image

ahol minden résztvevő külön előadást, bemutató órát tartott az általa elsajátított új módszereket bemutatva. Nagy érdeklődés övezte ezeket a bemutatókat, az idei, államilag finanszírozott nyelvtanulási lehetőségek kiválasztásánál fontos szempont volt a diákok számára, hogy hallhatták ezeket a beszámolókat tanáraiktól.
Tantestületünk tagjai számára is inspiráló volt ezeknek az élményeknek a megismerése, többen érdeklődtek a lehetőségek iránt. Így az idei pályázati ciklusban ismét adtunk be pályázatot, folytatjuk a megkezdett nemzetköziesítési programunkat, ezúttal az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium ökoiskolai programját kívánjuk támogatni a tervezett egyéni mobilitásokkal, „ Zöldülj, Könyves” új projektünk címe.


P.Szabó Melinda
Erasmus+  projekt-koordinátor

                                               
Ágoston Éva beszámolója (pdf)
Baranyi Beatrix beszámolója (pdf)
Hortobágyi Bozsóka beszámolója (pdf)
Keszthelyi Marianna beszámolója (pdf)
Pej Zsuzsa beszámolója (pdf)
P.Szabó Melinda beszámolója (pdf)
Project report in english (pdf)

Galéria

Erasmus day promo (pptx)
Erasmus Day Galéria

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.Publikálva : 2020/04/15 - 8:42
Utoljára módosítva : 2020/07/19 - 15:09

Tájékoztató a koronavírus miatt kialakult helyzetről

Kedves Diákok, Tisztelt Szülők!

A koronavírus-járvány miatt a következő intézkedések és változások történnek a Könyves Kálmán Gimnáziumban.

Felhívjuk a diákok figyelmét, hogy rendszeresen használják a mosdókba kihelyezett fertőtlenítőket. Ha valahol ebből hiányt tapasztalnak, azonnal jelezzék az Igazgatóságnak, hogy pótolhassuk. Javasoljuk a kézfogás és a puszival való köszönési formák mellőzését.

Aki, az elmúlt két hétben külföldön járt és huzamosabb ideig ott tartózkodott, és ezért fönnáll a fertőzés veszélye, kérjük konzultáljon a háziorvosával és csak az ő engedélyével jöjjön iskolába.

A március 15-ei ünnepi műsort a Díszteremből az osztálytermekbe helyeztük át. Az osztályok egy interaktív játékban vehetnek részt, a műsort pedig az iskolarádióból hallgathatják.

A március 16-ai és március 18-ai fogadóórák elővigyázatossági okokból elmaradnak. A tanárokkal munkaidőben, telefonon lehet beszélni.  Ha halaszthatatlan ügyről vagy nem telefontémáról van szó, akkor telefonon lehet időpontot egyeztetni a személyes találkozásra.

A március 20-21-ei Éjszakai Sportnapot elhalasztjuk, amint a lehetőségek engedik, a DÖK megrendezi ezt a népszerű programot.

Kérünk mindenkit, hogy az iskolát érintő dolgokban az iskola honlapjáról tájékozódjanak. Amint további információnk van, itt nyújtunk tájékoztatást.

IgazgatóságPublikálva : 2020/03/11 - 13:34
Utoljára módosítva : 2020/03/11 - 13:53

Könyves - Iskolabővítés

Tisztelt Látogató!

Iskolánk ezen az oldalán fogja publikálni az információkat iskolánk bővítési tervével kapcsolatosan.
Kérjük Ön is támogassa iskolánk tornacsarnokkal, illetve a “kisépületet” kiváltó további tantermeket tartalmazó épületszárnnyal való bővítését!
A támogatási lehetőségekről információt Szepesváry László igazgató tud adni a következő telefonszámon:06709342818.

Indulásként kérjük tekintsék meg a Value4Real tervezőiroda által készített animációt a bővítmények kialakításáról:Publikálva : 2019/09/25 - 10:33
Utoljára módosítva : 2019/09/25 - 11:03

Szülői oldal

image

A szülői aloldal publikációs e-mail címe:
szulok kukac mail pont kkg pont huPublikálva : 2013/02/05 - 11:26
Utoljára módosítva : 2015/11/18 - 14:19

A Pince Klub

Meglátogattad már a megújult Pince Klubot?
Töltsd el aktívan a lyukas óráidat, és az unalmas kora délutánjaidat. Társaság, számítógépek, internet, zene, TV, fénymásolás. Pihengess a kényelmes kanapékon, töltődj fel dolgozat előtt!

image
image


Publikálva : 2009/11/16 - 9:22
Utoljára módosítva : 2009/11/17 - 20:31

Comenius Projekt

A Comenius Iskolai együttműködések célja, hogy ösztönözzék a közoktatási intézményekben tanuló fiatalokat az idegen nyelvek tanulására, és támogassák az elsajátított nyelv aktív használatát. Ezt olyan bilaterális projektek támogatásával kívánja elérni, melyekben

• két ország partnerintézményeiből fiatalok egy-egy csoportja vesz részt;
• a fiatalok közösen kidolgoznak egy témát, amely kapcsolódik képzési programjukhoz;
• a tanulócsoportok látogatást tesznek egymás intézményeiben, így az idegen nyelvet új környezetben, képzésükkel és szakmájukkal közvetlen összefüggésben, érdeklődésüknek megfelelően használják.

2007 és 2009 között a Könyves Kálmán Gimnázium ilyen nyelvi csereprogramban vett részt a németországi Mainzban található Frauenlob Gymnasium diákjaival.

image

2008 áprilisában 25 magyar diák utazott Mainzba 4 tanárnő kíséretével, majd 2008 szeptemberében 25 német diák töltött 10 napot Budapesten ugyancsak 4 tanár közreműködésével.
A projekt nyelve az angol volt, de mindkét iskolában ismerkedhettek a diákok a célország anyanyelvével is. Ehhez nyelvtanító videók is készültek.  A téma „Európai történelem helyi szerzőkön keresztül” címet kapta, és ezen belül a második világháború erkölcsi kérdéseivel foglalkoztak a diákok helyi szerzők irodalmi művei által. Az első csere alkalmával Anna Seghers “A hetedik kereszt” című művéhez kapcsolódott a projektmunka.
A Könyves Kálmán Gimnáziumban a feladatok a felelősség kérdése köré csoportosultak. A gimnáziumhoz tanáraként kötődő Babits Mihály “Jónás könyve” című műve volt a kiindulópont. Mindkét iskolában kiállítás nyílt az összegyűjtött második világháborús anyagból, és az együttműködés zárásaként irodalmi előadásra is sor került.

The aim of the Comenius School Partnerships is to encourage students in state schools to learn foreign languages and to enable them to use their acquired language skills actively. Bilateral projects are supported where

• students from two partner institutions of two European countries take part;
• students become actively involved in a joint project which is connected to their educational programmes;
• the project involves a reciprocal exchange for students to the partner institutions so that they can practise the foreign language in a new environment, in accordance with their educational programmes and interests

Könyves Kálmán Gimnázium and Frauenlob Gymnasium in Mainz took part in such a bilateral language project between 2007 and 2009. In April 2008 25 Hungarian students travelled to Mainz with four teachers, and in September 2008 25 German students and four teachers came to Budapest.
The common language of the project was English, but the students in both schools got an insight into the native language of their partner school, too. Language teaching videos were made. The topic of the project work was: Europen History Through Local Authors, and the students dealt with moral questions of the Second World War by reading literary works of local authors.
During the first exchange in Mainz the work was based on Anna Seghers The Seventh Cross.
In Könyves Kálmán Gimnázium the tasks were focused on the problems of responsibility. The Book of Jonah written by Mihály Babits, once teacher in the school, served as the starting point of the discussions. Exhibitions were held in both schools from the materials collected about the Second World War,  and the final event of the exchange programme was a literary performance organised in Budapest.Publikálva : 2009/09/25 - 7:28
Utoljára módosítva : 2009/09/25 - 8:50

Csillagászat a KönyvesbenPublikálva : 2009/04/15 - 12:09
Utoljára módosítva : 2009/04/15 - 12:11

Könyves Kálmán Gimnázium Alapítványa

Iskolai alapítványunk adatai:
Adószámunk:
19700911-1-41
Bankszámlaszámunk:
11704007-20052810
Könyves Kálmán Gimnázium Alapítványa>

A Könyves Kálmán Gimnázium Diákjaiért Alapítványt 1991-ben hozta létre a gimnázium tantestülete. Az alapítvány tevékenységét a kuratórium irányítja, elnöke Zaj András, tagjai Tolnai István, Berényi Ákos, Juhász Erika, Barton Zoltán és Szepesváry László.
A kuratórium munkájában állandó meghívottként vesz részt Sömjén Gábor igazgató. Évente két alkalommal, októberben és márciusban van kuratóriumi ülés. Ekkor döntenek a szociális támogatásokról, a beruházásokról és a programok támogatásáról.

A Könyves Kálmán Gimnázium Alapítványa 2010. januártól az alábbiak szerint újítja meg a támogatási rendszerét.

A Kuratórium alapvetően négy területen igyekszik támogatást nyújtani a gimnázium szociálisan rászoruló diákjainak, illetve az iskolának a céljai eléréséhez.

1. A kirívóan nehéz anyagi helyzetben lévő tanulók rendszeres támogatása.

2. Azon tanulók szociális támogatása, akik a kötelező tanórai tevékenységeken túl olyan iskolai programokban szeretnének részt venni, amelyek pénzbe kerülnek, de a család anyagi helyzete miatt erre nem volna lehetőségük. Támogatni fogjuk azokat a képzéseket is, amelyek nem az iskolában zajlanak, de javítják diákjaink továbbtanulási esélyeit. Például: iskolai táborok, kirándulások, diákcsere utak, nyelvvizsgadíj, egyetemi előkészítő tanfolyamok, ECDL vizsga.
Erre a támogatási formára a kkg.hu honlapon található megújult pályázati adatlappal lehet pályázni.

3. Iskolai projektek támogatása. Ide tartoznak a táboraink, az iskolai rendezvények, mint például a diákcsere utak, a szalagavató, a gólyahét, a ballagás, a Könyves nap, a DÖK egyéb rendezvényei és a diákszínpad bemutatói, valamint a szaktárgyakhoz kapcsolódó tudományos előadások, bemutatók. Ilyen volt a közelmúltban pl. a fizikus show és az „Anna” emléktúra.

4. Beruházások, amelyek az iskolai oktatás tárgyi, technikai feltételeinek javítását és színvonalának emelését szolgálják. Az elmúlt években ilyen volt pl. a könyvtári bútorzat cseréje, tanulói vizesblokkok felújítása, számítógép termek felszerelése, WIFI szolgáltatás az épületben, e.kkg.hu fejlesztése, folyosói padok, Könyves szobor talapzatának művészi újjávarázsolása.

A támogatás elosztásának elvei.

• Minden évben az Szja 1%-ból az alapítvány számlájára befolyó összeg kerül szétosztásra
• Az egyes területekre fordított összegek százalékos aránya:

1. a leghátrányosabb helyzetű tanulók támogatása: 20%
2. szociálisan rászoruló diákok pályázatai: 20%
3. projektek: 35%
4. beruházások: 25%

• Az első kategóriában nem kell pályázatot benyújtani, az erre a támogatási formára rászoruló gyerekeket az osztályfőnökök és a gimnázium gyermek és ifjúságvédelmi tevékenységében részt vevő tanárok javaslatai alapján támogatjuk.
• a 2. kategória összege zárt, ebből az alapból addig tudjuk támogatni a segélykérőket, amíg a rendelkezésre álló összeg el nem fogy. Ezért különösen fontos, hogy csak olyan diákok kérjenek segélyt, akik családjuk anyagi helyzete miatt valóban rászorulnak a támogatásra.
• Pályázni évente két alkalommal, márciusban és októberben lehet. A kuratórium a benyújtott pályázatokról március 31-ig, illetve október 31-ig dönt. Ezt követően a döntéséről tájékoztatja a pályázókat. A támogatást az alapítvány akkor folyósítja, amikor a megpályázott programot vagy vizsgát vagy tanfolyamot be kell fizetni. A fentiektől eltérő időpontban benyújtott pályázatot csak akkor tudjuk támogatni, ha az adott félévre jutó keretösszegből van maradvány.
• A kuratórium a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a támogatást a leginkább rászorulók kapják. Ezért a pályázati adatlap hiányos kitöltése vagy a szükséges mellékletek, igazolások be nem nyújtása kizáró ok lehet a támogatásból.
• A kuratórium nevek említése nélkül az iskola honlapján nyilvánosságra hozza, hogy az egyes pályázatokat mekkora összeggel támogatta.
• A beruházásokra szánt keret felhasználására április és június között kerül sor, biztosítva ezzel azt, hogy szükség esetén az 1. kategóriába átcsoportosíthassunk pénzt.

Büszkék vagyunk arra, hogy az iskolai oktatás tárgyi feltételeinek javításával az alapítvány jelentősen hozzájárul a Könyvesben folyó magas színvonalú oktatáshoz. A szabadidős programok támogatásával pedig olyan iskolai légkör megteremtését segítjük elő, amely miatt jó könyves-diáknak lenni.
A teljesség igénye nélkül néhány példa ezekre az elmúlt évekből:

folyosói számítógépek
folyosói padok
alagsori nyelvi labor
az irodalmi színpad bemutatói
könyvtári asztalok, székek
konditerem, pingpong asztal
csillagászati távcső
biciklis tábor
vizitábor
gólyatábor
csillagászati tábor
télitábor
DÖK tábor
külföldi diákcserecsere utak
parkosítás az udvaron
multimédiás szaktanterem kialakítása
tablópályázat
pinceklub és diákgépterem kialakítása
a Könyves Kálmán szobor talapzatának felújítása

image


Publikálva : 2009/04/15 - 12:05
Utoljára módosítva : 2018/02/20 - 10:36

A könyvtárról

A gimnázium könyvtára egyidős az iskolával, 1905 óta várja az olvasó diákokat, tanárokat, látogatókat.

image


Jelenleg az épület 2. emeletén található; itt három helyiség áll a látogatók rendelkezésére. Az olvasóterem 24 férőhelyes, Tv-video-DVD készülék segíti az oktatást. Az előtérben 2 internetes számítógépet használhatnak a tanulók szabadidejükben, illetve a számítógépes katalógusban való keresésre.

Állományunk nagysága: 28040 dokumentum, ebből 27340 kötet könyv, 700 audiovizuális dokumentum. Az állomány összetételére jellemző, hogy 2/3-a szakirodalom, mintegy 18000 kötet és 10000 kötetnyi a szépirodalmi művek aránya. Muzeális gyűjteményünk nagy része (770 kötet) a Nádas József teremben, az állandó iskolatörténeti kiállítás mellett található.
Az állomány feltártsága teljes, a Szirén nevű integrált könyvtári szoftvert használjuk, ezzel történik a kölcsönzés is, a katalógus már csak digitális formában hozzáférhető. Internetről is elérhető, tájékozódásra, keresésre használható, a következő címről: www.sziren.com    (Virtuális könyvtárak).

image

Könyvtárunk tagja az Országos Dokumentum-ellátási Rendszernek, ennek keretében könyvtárközi kéréseket is teljesítünk.

Könyvtárunk NAVA-pont is egyben, nem nyilvános hozzáféréssel, csak az iskola tanulói és dolgozói használhatják.

A beiratkozott könyvtártagok száma a 2007/2008-as tanévben 468 volt, 17113 alkalommal látogattak a könyvtárba.

Könyvtáros:

  P.Szabó Melinda

    könyvtárostanár

Elérhetőség:

    Tel.: 369-3388/11-es mellék

    E-mail: konyvtar kukac mail pont kkg pont huPublikálva : 2009/04/15 - 11:14
Utoljára módosítva : 2010/09/06 - 11:14

KKG Tantervek 2020

Megtekintés online
(Google Drive link):
KKG Tantervek 2020

Letöltés egyben (.zip) : kkg_tantervek_2020.zipPublikálva : 2020/07/01 - 11:00
Utoljára módosítva : 2020/07/03 - 11:07

Első diáktájékoztató a digitális oktatásról

Kedves diákok kérjük olvassátok el figyelmesen az alábbi tájékoztatót, ami tartalmazza az első digitális feladatotokat melyet kedd déli 12 óráig kell elvégeznetek!

         
Első tájékoztató diákoknak a digitális oktatásról (pdf)


Publikálva : 2020/03/16 - 19:40
Utoljára módosítva : 2020/04/15 - 9:07

„Nem barátod a telefonod vezetés közben…”

9-15 óráig a díszteremben volt lehetőségük egy izgalmas virtuális vezetési gyakorlattal belekóstolni, hogy milyen érzés a forgalomban vezetés közben a telefonon érkező üzenetek miatt balesetet okozni, vagy karambolozni. A délelőtt folyamán találkozhattak Szalay Istivel, aki nagyon sok internetes produkciójával elég népszerű a fiatalok körében.

Ezt a programot az AEGON fejlesztette ki diákok számára, amin keresztül megtapasztalhatják azt, hogy….
-Tízből négyen használják az okos telefonjukat vezetés közben, közülük pedig minden ötödik ember üzeneteket és közösségi médiás bejegyzéseket is szokott írni az autóban – a többi közt ez derül ki az Aegon reprezentatív felméréséből. A kutatás szerint a sofőrök azt sem tudják helyesen, mit tilos és mit szabad. A vezetés közbeni mobilhasználat sokakat veszélyeztető jelenség, gyakorlatilag a 21. század ittas vezetése. Egy új típusú „függőség”, amely a jelenlegi adatok szerint még veszélyesebbé is válhat annál.
-A telefon elvonja a figyelmünket, nem az útra figyelünk.
-Mivel le van foglalva az egyik kezünk, az autó megfelelő kezelésére sem vagyunk képesek.
-Nagyságrendekkel több időt vesz igénybe, hogy reagáljunk a közlekedési helyzetekre, de sajnos az is előfordul, hogy „vakon vezetünk”.

A városi forgalom sebességével számolva egy másodperc alatt 14 métert tesz meg az autó, akkor is, amikor az okos telefon képernyőjére tekintünk az út helyett.Ausztriában és az Egyesült Királyságban az okostelefon-használat lett az első számú baleseti ok.Az autóvezetés felelős viselkedést kíván. Hiszen nemcsak magunkat, másokat is veszélyeztetünk. A balesetnek nemcsak közvetlen áldozatai vannak, de ott vannak a családtagok, vagy éppen azok, akik a balesetet követő torlódásokban kénytelenek vesztegelni.

Mindenkinek az az érdeke, hogy a lehető legtöbb balesetet megelőzzük, közös összefogással!

A legnagyobb rizikót azok vállalják – és okozzák –, akik üzenetet írnak, olvasnak, szelfiznek, híreket olvasnak, közösségi portálokat böngésznek menet közben.

Bóta Henriette - testnevelőPublikálva : 2019/10/30 - 10:28
Utoljára módosítva : 2020/01/14 - 10:38

A 2019/2020-as tanév programja

         
A 2019/20-as tanév programja (pdf)


Publikálva : 2019/09/12 - 12:48
Utoljára módosítva : 2019/09/12 - 12:51

Gimnáziumi felvételi információk 2020

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium
2020/2021-es tanév

A Könyves Kálmán Gimnázium Újpest legrégebbi gimnáziuma. évszázados falai között az egyetemes kultúra magas szintű megismertetése a legfontosabb feladat. Célunk az, hogy az itt megszerzett tudás birtokában végzős diákjaink sikeres egyetemi felvételi vizsgát tegyenek, és legalább egy idegen nyelvből nyelvvizsgát szerezzenek.

4 évfolyamos képzés:

A négy évfolyamos képzés keretében két általános tantervű kilencedik osztályt indítunk. Az egyik idegen nyelv angol vagy német (mindenki folytathatja az általános iskolában tanult nyelvet), a másik idegen nyelv választható az olasz, spanyol, francia, német és angol közül. Mindkét idegen nyelvet heti négy órában tanítjuk.

A kilencedik osztályok tagozatkódja: 0001

Ezekben az osztályokban a felvételi rangsort a hozott pontok és a központi írásbeli pontszáma alapján állapítjuk meg. A hozott pontokat a magyar, a matematika, a történelem, az idegen nyelv és a természetismeret 5. 6. 7. év végi és 8. félévi osztályzataiból számítjuk. (Összesen 100 pont.) Az írásbeli felvételin további 100 pont szerezhető. Szóbeli a kilencedik osztályba jelentkezőknek nincs.

6 évfolyamos képzés:

A hat évfolyamos képzésben két hetedik osztályt indítunk. A 7.c természettudományos tehetséggondozó osztály, amelynek tanterve a gimnázium Öveges-laborjára épül.
A 7.d általános tantervű osztály. Mindkét osztályban szintenkénti bontásban folytatható az általános iskolában tanult idegen nyelv. (angol vagy német)

A 7.c tagozatkódja: 0006
A 7.d tagozatkódja: 0007

A felvételi rangsort a hozott pontok, a központi írásbeli és a szóbeli vizsga alapján állítjuk össze.
A hozott pontokat a magyar, a matematika, a történelem, az idegen nyelv és a természetismeret 5. év végi és 6. félévi osztályzataiból számítjuk ki. ( Összesen: 50 pont.) Az írásbelin 100 pont, a szóbelin 50 pont szerezhető. A szóbeli vizsgát 2020. február 24-27 között tartjuk, a vizsgatematikát októberben a honlapunkon hozzuk nyilvánosságra.

Nyílt napok és tájékoztatók a Könyvesben

Szeptember 25-án 18 órakor a középiskolák börzéjén tájékoztató az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban

• Október 8-án a hat évfolyamos, október 9-én a négy évfolyamos képzésre jelentkezők számára tartunk nyílt napot. Ezeken a napokon 8.00-kor a diákoknak, 17.00-kor a szülőknek lesz tájékoztató és iskolabejárás.

Felvételi előkészítő a Könyvesben

Október 15-étől matematikából és magyarból felvételi előkészítő tehetséggondozó szakkört indítunk.
Az internetes és a „bejárós” előkészítőről további információk a honlapunkon találhatók.

A felvételi eljárás legfontosabb időpontjai:

• Jelentkezés a központi írásbeli vizsgára 2019. december 6-ig. Az erre szolgáló nyomtatvány az internetről letölthető, vagy a gimnáziumban beszerezhető, és a fenti határidőig, kitöltve ott kell leadni.

• A központi írásbeli vizsga 2020. január 18-án, szombaton 10 órakor kezdődik.

• Az értékelő lapok átvétele az írásbeli eredményéről 2020. január 22-én, 8.00 – 16.00-ig a gimnáziumban.

• Az intézményi jelentkezési lapot 2020. február 19-ig kell a Könyves Kálmán Gimnáziumba eljuttatni.
( A nyolcadikosok jelentkezési lapját az általános iskola juttatja el.)

• Szóbeli vizsga a hat évfolyamos osztályokba jelentkezőknek 2020. február 24 - február 27. között lesz, külön értesítés szerint.

• Az előzetes felvételi rangsort 2020. március 16-ig a gimnázium honlapján nyilvánosságra hozzuk.

• A jelentkezők 2020. március 19-20-án módosíthatják felvételi adatlapjukat.

A felvételi döntésről szóló értesítést a gimnázium 2020. április 30-ig adja postára.

A gimnázium adatai:

Név: Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium
Cím: 1043 Budapest, Tanoda tér 1.
OM azonosító: 035227
Telephely kódja: 001
Tel:  központ: 1-369-3388, 1-399-2090, Fax: 1-399-2093, igazgató: 1-369-1439
E-mail: info kukac kkg pont hu
igazgató: szepesvary kukac kkg pont hu

Felvételi előkészítő és internetes verseny a Könyvesbe felvételiző diákok részére

Jelentkezési lap központi írásbeli vizsgára

 Publikálva : 2019/09/12 - 9:44
Utoljára módosítva : 2020/04/15 - 9:08

Dexam Nyelvvizsgaközpont - Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium VizsgahelyÜgyfélszolgálat elérhetősége és nyitvatartása:

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium - Titkárság
H - Cs: 8h-15h
P: 8h-12h

Dexam online jelentkezési lap

További információk:
DExam - Debreceni Egyetem honlapján

 Publikálva : 2019/09/05 - 8:30
Utoljára módosítva : 2019/11/13 - 15:38

Nyelvem határai, világom határai

„Nyelvem határai, világom határai”
Erasmus+ projekt a KönyvesbenPublikálva : 2019/08/12 - 10:40
Utoljára módosítva : 2019/08/12 - 10:42

Megjelent az idei évkönyvünk

A 2018/2019-es évkönyvünk már megjelent, itt online is olvasható. Jó böngészést hozzá!Publikálva : 2019/07/04 - 10:43
Utoljára módosítva : 2019/08/12 - 10:44

Camera obscura a Könyves stúdiójában

Optikát kezdtünk tanulni a 8.-os természettudományos osztállyal. Bár a fénytant furcsa dolog nem látványosnak nevezni, az eleje mégsem annyira az. Persze látjuk a fényt már a téma elején is, nem arról van szó, de nehéz a fény terjedési tulajdonságait látványos kísérlettel szemléltetni: a diavetítő fényében bábozáshoz már nagyok vagyunk, a fénysebesség méréséhez még kicsik. Ilyenkor szoktuk emlegetni a camera obscura-t, vagy magyarul sötétkamrát, mely a fény egyenesvonalú terjedésén alapuló, lehető legegyszerűbb leképező eszköz. És valljuk be, amíg csak emlegetjük, az sem túl érdekes. Így született meg bennem a gondolat, hogy camera obscura-t kéne készíteni.

Mi is a camera obscura?

Egy sötét szoba. Egy zárt és sötét doboz, amelynek a belsejében egyáltalán nincsen fény. Ha viszont a doboz egyik lapján egy egészen apró lyukat fúrunk, akkor a fény ezen a lyukon keresztül bejut a dobozba. Ez a fény a dobozon kívüli világ képét vetíti a doboz lyukkal szemközti falára. A kép színes, mozgó, és a feje tetején áll.

Hogy lehet megnézni ezt a képet?

1. Be kell menni a dobozba és megtekinteni. Értelemszerűen ehhez nagy dobozra, mondjuk egy szobára van szükség, például az iskola stúdiójára.

2. Áttetszővé tesszük a doboz lyukkal szemközti falát (pl. mattüvegből vagy sütőpapírból készítjük), mert így kívülről nézve is látható a kialakuló kép. …feltéve, hogy az egyéb helyekről a szemünkbe és az „ernyőre” érkező fényt kizárjuk, mondjuk egy fejünkre borított sötét takaróval, kabáttal, vagy valami más módon.

3. Ha valamilyen fényérzékeny anyagot (fotópapírt) helyezünk a dobozba, pontosan a lyukkal szemközti falra, akkor rögzíteni tudjuk a képet. És ezzel elkészült a világ legegyszerűbb fényképezőgépe, amihez objektívre (lencse) nincs is szükség!

Meg kell mondanom, hogy ha a férjem nem lenne a lyukkamerával való fotózás megszállottja (a camera obscura másik neve), lehet, hogy nem kezdek neki, de így belevágtunk. Először kis lyukkamerákat készítettünk, hogy mindenki kézbe vehesse, belenézhessen, de a fő terv egy szobányi camera obscura elkészítése volt. Választásunk a stúdióra esett, mert mérete és fekvése is alkalmassá teszi arra, hogy camera obscurává váljonm hiszen magasan van, és az ablakai a budai hegyekre néznek.

A természettudományos osztály egyik csoportja volt segítségemre a kivitelezésben. Vettünk sok-sok vastag, fekete fóliát, fekete ragasztószalagot, és leragasztottuk a stúdió ablakait. Az egyik fóliára készítettünk egy körülbelül fél centiméter átmérőjű lyukat, azon jöhetett be fény a szobába. A lyukkal szemben elhelyeztük az iskola nagy vetítő vásznát, aztán lekapcsoltuk a villanyt és kíváncsian vártuk az eredményt. Kellett is várni rá, mert a szemünknek beletelt néhány percbe, amíg hozzászokott a sötéthez, és elkezdtük felismerni a vásznon lassan megjelenő foltokat: a Hármashatár-hegyet, a szemközti panelházakat, a Bene Ferenc Általános Iskolát, a fákat, és az utcán elhaladó autókat. Ráadásul aznap felhős idő volt, így meglehetősen fényszegény volt a kép, de reménykedtünk, hogy a következő héten, amikor megnyitjuk a camera obscura-t a nagyközönség előtt, szép napos idő lesz.

Nagy örömömre tényleg sütött a nap a következő héten, és nagyon sokan jöttek megnézni a sötétkamrát. A napsütésben felfedeztük, hogy még az udvaron focizó diákok képét is látni lehet a plafonon, sőt, ha a lyukat kicsit megnagyobbítjuk, a labdát is, és a színeket is. Persze ilyenkor kicsit életlenebb lett a kép.

Őszintén megmondom, hogy ez a program felülmúlta az elképzeléseimet. A látogatókkal beszélgetve derült ki, hogy mennyire multidiszciplináris a camera obscura. Természetesen fizika a javából, de amíg megszokta a szemünk a sötétet, beszélgettünk a szem működéséről, tudománytörténetről, művészettörténetről, fotográfiáról, és még sok mindenről, ami a látottak kapcsán felmerült.

A diákok ahogy egyre többet láttak, egyre jobban belelkesültek, én pedig egyre jobban örültem, mert nagy szükség van az olyan programokra, ahol a természettudományos tárgyakkal kapcsolatban szereznek a diákok kellemes élményeket. Azt hiszem, ez olyan volt.

Szászfai-Földes Dóra, a Könyves Kálmán Gimnázium fizikatanára

 Publikálva : 2019/05/28 - 12:43
Utoljára módosítva : 2019/05/28 - 12:52

Irodalmi kirándulás 2.0 - Szabadka

Két évvel ezelőtt jött az ötlet, hogy az Arany – évforduló kapcsán szervezzünk kirándulást Nagyszalontára. Az út nagyon jól sikerült, sokan mondták, folytassuk ezt a kezdeményezést. Látogassunk meg olyan helyeket, amelyek a magyar irodalom alkotóihoz kapcsolódnak, történelmi emlékezetünk részei. Így esett a választás Szabadkára.

Az útról P. Szabó Melinda tanárnő élménybeszámolóját az iskola könyvtári oldalán olvashatják!Publikálva : 2019/04/29 - 15:00
Utoljára módosítva : 2019/05/09 - 15:05

Könyves-nap az állatkertben

2019. április 17-én, szerdán az egész Könyves felkerekedett, és megszállta a budapesti Állatkertet. Rendhagyó módon itt tartottuk az idei Könyves-napi mulatságot. Kattintsatok és olvassátok a Könyves-blogon Pusztai tanárnő beszámolóját, és nézegessetek sok-sok képet erről a nagyon szép, vidám tavaszi napról!Publikálva : 2019/04/18 - 14:28
Utoljára módosítva : 2019/05/09 - 14:44

Tavasszal is Bécsben jártunk

Április 13-án, szombaton Bécsbe kirándult a gimnázium 44 tanulója és 5 pedagógusa. Az idei programunk a Schloss Belvedere megtekintése volt, ahol lenyűgöztek minket a szecessziós és expresszionista képek.
A múzeumlátogatás után még elmentünk a híres bécsi piacra, a Naschmarkt-ra, utána pedig a Stephansdom megtekintése következett.
Természetesen szabadprogram is volt, így aztán mindenkinek lehetősége nyílt egyénileg is felfedezni a várost, vásárolni.
Úgy érzem ez a kirándulás is emlékezetes marad. Jövőre újra megyünk!

dr. Czégé ImrénéPublikálva : 2019/04/16 - 15:08
Utoljára módosítva : 2019/05/09 - 15:13

Holokauszt-emléknap a Könyvesben

Idén a Könyvesben rendhagyó módon, installációval és egy rövid emlékbeszéddel tisztelegtünk több millió ártatlan áldozat emléke előtt.
Cikkünket Pusztai Ágnes tanárnő tollából a Humán-blogon találják.Publikálva : 2019/04/16 - 14:46
Utoljára módosítva : 2019/05/09 - 14:50

Költészet napja a Könyvesben

Április 11-e, József Attila születésnapja egyúttal a magyar költészet ünnepnapja. Idén Zene és Vers címmel tartottuk megemlékezésünket. A zsúfolásig megtelt díszteremben egykori és mai diákok, tanárok idézték föl számukra kedves verseiket, zenei kísérettel.

Részletes beszámoló a Humán-blogon.Publikálva : 2019/04/11 - 14:51
Utoljára módosítva : 2019/05/09 - 14:58

Tanári álláslehetőségek a Könyvesben

Az Észak-Budapesti Tankerületi Központ a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet az Újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban a következő munkakörök betöltésére.

- angol-német szakos középiskolai tanár és

- angol-spanyol szakos középiskolai tanár


A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Szepesváry László intézményvezető nyújt, a 06 70 2155 232 -os telefonszámon.

A pályázat benyújtásának határideje: 2019. május 24.

A pályázatok benyújtásának módja:

Elektronikus úton Szepesváry László intézményvezető részére az igazgato pont konyveskgimn kukac ebtk pont hu E-mail címen keresztül

A részletes pályázati kiírás megtalálható a kozigallas.hu honlaponPublikálva : 2019/04/10 - 14:10
Utoljára módosítva : 2019/04/15 - 21:02

Zöldülj Könyves!

Egy régi kínai bölcsesség szerint ha egy napig akarsz boldog lenni, rúgj be, ha egy hétig szeretnél boldog lenni, házasodj meg, de ha egész életedben boldog akarsz lenni, akkor kertészkedj.

Többször rácsodálkoztam már, milyen érdekes, hogy az emberi gondolkodás, bölcselkedés milyen sokszor használja a kert és a virágok metaforáit. Persze mindez érthető, hiszen mindannyian ámuldoztunk már a virágos mezőn, a szépen gondozott parkokon, vagy egyszerűen csak az élet megannyi csodáján, ami körülvesz bennünket.

Körülvesz bennünket? Valóban körülvesz?

Igen is meg nem is. Ez a felismerés lehetett az egyik, ami a Könyves biológia-kémia munkaközösségének tagjait arra ösztönözte, hogy a tanév elején egy kis kertészkedésre csábítsa 20 osztályunk diákjait. Persze a kezdeményezés sok minden másról is szólt: ökológiai szemléletről, a közösségre és a természetre való odafigyelésről, illetve a jó hangulatról, ami a projekttel feltétlenül együtt járt.

Így aztán egy szép szeptemberi délutánon Könyves-diákok tömege lepte el az épület frontja felöli kis kertet, ásókkal, virághagymákkal felszerelve. Volt néhányakban eleinte némi bizonytalanság: melyik végét is kell fogni az ásónak, de végül minden elrendeződött, a kiskertbe pedig beköltöztek a virághagymák.

Majd várni kezdtünk. Mi is és ők is. Ők a tavaszt várták, mi meg őket.

És bekövetkezett. Pár héttel ezelőtt szépen, szerényen és csendben kidugták első néhány levelüket a legbátrabbak, majd lassan követték őket a többiek is. És íme, megszületett a csoda: virágba borult a kiskert, szebb lett a világ!

Most pár napig még élvezhetjük a látványukat, aztán újra kezdődik a várakozás.

Mi volt ebben a jó? Tömören szólva: minden. Jó volt megcsinálni, jó volt várakozni és most nagyon, de nagyon jó látni. Jó látni a virágokat, de jó látni az épületbe befelé igyekvőket is, akik elmenve a csodása színes kiskertünk mellett, akaratlanul is mosolyogni kezdenek. Hiszen szép a világ!

“A kertnek meg kell érintenie az ember legbensőbb lényét, át kell formálnia az érzéseit, el kell töltenie szomorúsággal vagy derűvel. Világosan meg kell láttatnia szemlélőjével az élet minden dolgának mulandóságát. [...] Az idő e homokszeme ugyanúgy lehull, ahogy az utolsó falevél, ugyanúgy tovasodródik, ahogy a virág egyetlen megmaradt szirma; ez a pillanat magában foglalja mindazt, ami az életben szép és szomorú.”
(Esti ködök kertje, Tarandus Kiadó, 2014, 238. oldal)

Várjuk a folytatást, mert biztosan lesz!

Pusztai ÁgnesPublikálva : 2019/04/08 - 8:31
Utoljára módosítva : 2019/05/09 - 15:00

Festival d’Italiano 2019

Idén a Festival d’Italiano olasz nyelvi diáktalálkozó és verseny megszervezését a Szent László Gimnázium vállalta magára. Iskolánkat ez alkalommal is igen szép számban képviselték diákjaink március 22-23-án Kőbányán, ahová az ország minden szegletéből érkeztek a középiskolás, olaszul tanuló diákok, hogy újra megmutathassák, mennyire szeretik, milyen jól ismerik és használják az olasz nyelvet, írásban vagy szóban, egyedül vagy csapattársaikkal együtt. Dicséretreméltó szorgalommal készült mindenki a megmérettetésre, így igen szoros volt a verseny minden kategóriában. Nagy örömünkre a sikerek sem maradtak el, diákjaink büszkén vették át a 6 oklevelet a díjkiosztó ünnepségen.

Elért helyezéseink:

Hangyál Dorottya Próza: 1. helyezett

Tóth Boglárka Élőbeszéd: 2. helyezett

Primadonne együttesünk Könnyűzene: 2. helyezett
Pilter Lilla, Dömök Kata,  Horváth Kamilla, Stefánka Zalán, Madarász Attila, a zongoránál pedig: Bihari Rita tanárnő
   
Festeconminuscola együttesünk Könnyűzene: 2. helyezett
Gollob Márton, Torda Barnabás, Velek Domonkos

Miksán Hanna Versmondás: Dicséret

Vérten Virág Élőbeszéd: Dicséret

Felkészítő tanáraik:  Falnagy Ágnes, Németh-Bihari Rita, Matejka-Bodnár AnikóPublikálva : 2019/04/03 - 8:41
Utoljára módosítva : 2019/04/08 - 8:48

Nádas József szavalóverseny 2019

A versenyre a kerület 26 általános és középiskolai diákja nevezett.
Az idei kötelező vers Ady Endre bármely költeménye volt, a szabadon választott pedig a szokásokhoz híven a magyar irodalom bármely alkotása.
Elég széles merítésről tettek tanúságot a tanulók, Adytól pl. nem hallottuk két diáktól ugyanazt a verset.
A fiatalabb korosztály (7.-8.-9. évf.) kissé bátortalanul, az idősebbek (10.-11.-12.évf.) rutinosabban vették a két fordulós akadályt és állták az érdeklődő közönség pillantásait.
Nívós zsűri bírálta a szavalókat: Kemenes János - mellett, a Nádas-családból Nádas Anikó  vett részt benne, a gimnáziumunk részéről Balogh Otília tanárnő, és egy régi, kedves Könyves-diák és -tanár, az irodalomtudományok doktora, Újpest díszpolgára, professzor emeritus: dr. Sipos Lajos tanár úr.
A zsűri elnöke most is - mint szinte mindig – Trokán Péter, Jászai Mari-díjas érdemes művész volt. Ő nagy szeretettel és szakmai hozzáértéssel, tanácsokkal segíti évről évre a versmondó gyerekeket a verseny előtt, és értékeli őket a verseny után.

Végezetül álljon itt az eredmény:

I. kategória: 13-14-15 évesek

I. helyezett:        Andrási Mira           Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium
 
II. helyezett:      Kovács Benedek       Könyves Kálmán Gimnázium

III. helyezett:      Filep Csilla               Könyves Kálmán Gimnázium


II. kategória: 16-17-18 évesek

I. helyezett:        Paál Eszter               Károlyi István Gimnázium

II. helyezett:      Cseh Márton             Babits Mihály Gimnázium

III.helyezett:      Oláh Nóra               Babits Mihály Gimnázium


Jövőre is szeretettel várjuk a verseket szerető és szavaló érdeklődőket!

Winkler ÁgnesPublikálva : 2019/04/02 - 10:12
Utoljára módosítva : 2019/04/03 - 9:35

Rendhagyó irodalomóra Tasnádi Istvánnal

Idei vendégünk Tasnádi István író, rendező, filmforgatókönyv író volt. A gyerekek az Időfutár sorozat írójaként ismerhetik a nevét, a színházba járó felnőttek A Bárka, a Krétakör, a Katona József Színház számos darabját köszönhetik neki, valamint a legsikeresebb magyar sorozatfilmek, az Aranyélet és a Terápia vezető szövegírójaként is találkozhattunk a nevével.
Sokoldalú alkotó, közel 40 darabját több mint 100 alkalommal mutatták be különböző színházak.Feleségével, Jeli Viktóriával közösen írt darabjukat, a Kettős:játék-ot nagy sikerrel játssza a Kolibri színház.
Nagy izgalommal vártuk, hiszen Berecz Andrea tanárnő tanítványai, a 7.d-sek közös olvasmánya épp az Időfutár volt, ők a színpadi adaptációt is megnézték. Mindannyian eljöttek, és a találkozó elején ők kérdezhették az írót. Érdekelte őket, hogyan ír 4 alkotó egyszerre egy regényt, kinek az ötlete volt eredetileg a téma, melyik karaktert szereti a legjobban. Utána beszélgettünk arról, hogyan válik valakiből drámaíró, hiszen általában verset vagy prózát ír minden írással kacérkodó ember kezdetben, mit szeret a színházban, egy színházi előadás sikerében mennyire fontos a drámai szöveg, mennyit tesz hozzá a rendező, az előadás képi világa. Megtudtuk, hogyan működik egy “szöveg-gyár” a napi sorozatok esetében, miért volt jobb az HBO-nál filmforgatókönyvet írni.

Befejezésképpen egy Rákospalotáról szóló novellájából olvasott fel, hiszen ő is itt lakik, nem messze a Könyvestől.

P. Szabó MelindaPublikálva : 2019/04/01 - 8:47
Utoljára módosítva : 2019/04/01 - 8:56

Nyelvi kavalkád a Könyvesben

Nem a versenyen volt a hangsúly, hanem a hasznos és játékos együttléten – ahogy azt hallhattuk kolléganőm, Czégé Imréné megnyitó beszédében. A verseny főszervezőjeként kiemelte, hogy célunk: a prezentáció-készítés különböző formáit elsajátítsák a gyerekek, és „merjenek bátran szerepelni közönség előtt”.

Németül, olaszul és franciául készültek a művek, három kategóriában, az ünnepek témában. Ének, plakát, zene, PPT, alámondásos PPT és film színesítette a kínálatot. A hattagú zsűri – melynek tagjai között üdvözölhettük Spieglné Lókodi Andrea tanárnőt, a kerületi munkaközösség vezetőjét – megadott szempontrendszer szerint értékelte a produkciókat, maximum 15 ponttal.

A közel kétórás, jó hangulatú programot az eredményhirdetés zárta le. A három kategóriában (Film, PPT, Egyéb) 3-3 helyezettet hirdettünk.
A legjobb filmet Széll Tamara és csapata (11.D osztály) készítette – a romantikus, német nyelvű produkció a nézők tetszését is elnyerte.
Második Hangyál Dorottya és csapatának (11.C osztály) olasz nyelvű filmje,
míg a harmadik a Bródy Imre Gimnázium német nyelvű alkotása lett.

A PPT kategóriában az első díjat Sárközi Lilla, Bíros Botond, Selmecki Máté és Schneider Bálint (német nyelv) – a 10.C osztály tanulói nyerték el. A második helyen holtverseny alakult ki: Kenyeres Janka, Bernáth Zsombor, Ács Tamás és Éger Csenge (10.C osztály) német nyelvű, illetve Bognár Annaliza, Tamás Ádám, Kerekes Lilla és Tamás Dávid (10.D osztály) olasz nyelvű prezentációja között. A mezőny egyetlen francia nyelvű prezentációja (9.C és D osztály) csupán kettő ponttal csúszott le a „dobogóról”.

Az egyéb kategóriában Szikszai Gergő és Varga Ákos (8.D osztály) alámondásos PPT-je vitte el a pálmát, mögöttük végzett a 10. C osztályból Nagy Barnabás, Nemeshegyi Zalán, Major Bence és Viszoki Balázs. A harmadik helyen újabb olasz produkció következett: Szabó Csilla, Tóth Szandra, Schübler Rita, Mészáros Judit, Balogh Anett és Antal Gergő a 12. B osztályból.

Köszönjük minden résztvevőnek, hogy hozzájárultak versenyünk sikeréhez és jó hangulatához. Valóban hasznos délutánt töltöttünk együtt.

Kiss AnikóPublikálva : 2019/03/04 - 10:35
Utoljára módosítva : 2019/03/04 - 10:47

Különdíjas a 12.a német kampányfilmje

A 12. A osztály Deutsch+Ich=?  országos versenyre beküldött 2 perces német nyelvű filmje különdíjat kapott.
Az eredményhirdetés 2019. február 19-én volt a Budapesti Német Nagykövetségen.
A díjak átadása után pedig a Nagykövetség fogadáson látta vendégül a nyertes csapatokat.

Iskolánk csapatának tagjai: Juhász Laura, Rózsa Nóra, Pethő Márk és Sáfrán Zoltán voltak, a filmet Palkó Dániel vágta.

A tanulók értékes jutalomban részesültek. Részt vehetnek egy álláspályázati tréningen az Andrássy Egyetem szervezésében, illetve belépőt kaptak egy szabadulószobába.

Gratulálunk a szép sikerhez!

Dr. Czégé ImrénéPublikálva : 2019/02/22 - 13:21
Utoljára módosítva : 2019/02/22 - 13:25

Sítáborban a Könyves 2019

Murau- Kreischberg jan. 26- jan. 31.

Hosszú utazás után érkeztünk meg szállásunkra; Oberwölzbe.  Szobakiosztás után vacsora, majd tábornyitás, „eligazítás”.
Az első síelős napon különböző tudásszintű csoportokban csúsztak a gyerekek.
A második, harmadik este, felvételek alapján elemeztük a mozgást, megbeszéltük, hogy milyen szabályokat kell betartani a sípályán, milyenek a különböző sífelszerelések.  Utolsó napon síversenyt rendeztünk a kezdő, félhaladó és haladó kategóriákban. Ebéd után a „kötelező” elköszönés a hegytől, illetve az „ingyiri-bingyiri” következett. Vacsora után táborzárás, értékelés, a díjak, oklevelek, érmek kiosztása miatt ültünk össze. 
Idén 83 síelő jött velünk. Sok régi diákunk, régi és új szülők csatlakoztak hozzánk.  Sítudásban mindenki szintet lépett, nagyon ügyesek voltak.
Köszönet Sallay Kingának, aki a kezdőket oktatta, Mezei Bendegúznak (9.D), aki az informatikai, logisztikai háttér megteremtésében segédkezett!
Remélem maradandó élményekkel tértek haza diákjaink, beszámolóik alapján még több érdeklődőt vihetünk magunkkal jövőre a KÖNYVES SÍTÁBORBA.


Buda TiborPublikálva : 2019/02/22 - 13:03
Utoljára módosítva : 2019/02/22 - 13:15

Rendhagyó testnevelés órák a Magyar Parasport Napján

Február 22-e a Magyar Parasport Napja. Ez alkalomból különleges programokkal készülnek az iskola testnevelői.

A nap folyamán testnevelő tanárok vezetésével lehetőségetek nyílik megtekinteni A csodafedezet című dokumentumfilmet,  melyet Czinke Gyula rendezett. 
Számunkra azért fontos, mert kerületünk híres olimpikonjának tiszteletére készült. Vitéz Halassy Olivér életét és sikereit dolgozza fel, visszaemlékezésekkel és korábbi felvételek bejátszásával.

A 14 órakor kezdődő vetítés után lehetőségetek nyílik beszélgetni azzal a szereplővel, Szűcs Istvánnal, aki a filmben megszemélyesíti Halassyt, aki maga is parasportoló, olimpikon és még ma is a mozgáskorlátozott úszó utánpótlásáért tevékenykedik.

Bóta HenriettePublikálva : 2019/02/12 - 14:39
Utoljára módosítva : 2019/02/12 - 14:43

Szép eredmények a kerületi német vers- és prózamondó versenyen

Az Újpesti Halassy Olivér Német Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola és Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola a 2018/2019-es tanévben is meghirdette a kerület iskolái számára a kerületi Német nyelvű vers-, prózamondó és kisjelenet versenyt, amelyen 2019. január 15-én részt vettünk tanulóinkkal.

Eredményeink:

9.-10. osztályos vers kategóriában Szendi Szonja 9.c osztályos tanuló 6.

11.-12. osztályos vers kategóriában Rózsa Nóra 12.a osztályos tanuló 1. helyezést ért el.

9.-10. osztályos próza kategóriában Széll Dorina 1. , Lajcsik Bende 2., Madarász Blanka 3. helyezést ért el. Ők a 9. c osztály tanulói.

Kérészy Levente 9. d osztályos tanuló 4. helyezett lett.

Gratulálunk a szép szerepléshez!

Dr. Czégé ImrénéPublikálva : 2019/01/24 - 10:27
Utoljára módosítva : 2019/02/12 - 14:44

Bad Santa, Grinch, Christmas Mail, Hey Deer…

2018. december 13-a délutánján zsúfolásig megtelt a gimnázium karácsonyi díszekbe öltöztetett angol terme. Tizenhat 3 fős csapat várta a kahoot kérdéseket, mobiltelefonjaikat készenlétbe helyezve
Az iskola angol tanárai 6 angol nyelvű film bejátszott részletei és az angolszász karácsonyi /újévi hagyományai alapján állítottak össze 20-20 kérdést két fordulóban. A kiválasztott filmek a következők voltak: Love Actually, Grinch, Polar Express, Bad Santa,Christmas Mail, Jackfrost. A harmadik forduló kérdései egy kedves magyar animációra a Hey Deer című filmre vonatkoztak.  A kérdéseket, a lehetséges 4 választ mind angol nyelven vetítették ki a résztvevők számára. Nagy volt az izgalom, hogy mi a helyes válasz, kik adták meg jól és hogyan alakulnak a csapatok pontszámai. Minden fordulót eredményhirdetés és a négy első helyezett díjazása követett. A nyertesek „komoly” csoki pénzjutalomban, illetve más karácsonyi édességekben és apró tárgy nyereményekben részesültek. Végül is mindenki résztvevő is választhatott egy-egy csokit vagy karamellát.
Remélhetőleg a vetélkedő izgalma, vidám hangulata, a film részletek és az érdekesebb válaszok maradnak meg leginkább a diákok emlékezetében. Lehet, hogy ez az első karácsonyi film délután egy újabb hagyományt teremt iskolánkban.
Az angol munkaközösség cikkePublikálva : 2018/12/20 - 11:24
Utoljára módosítva : 2019/01/08 - 11:28

Helyesírási háziverseny eredmények

A humán munkaközösség immár 8. alkalommal rendezett a magyar nyelv napja alkalmából helyesírási-nyelvhelyességi versenyt.

A humán blog beszámolója.Publikálva : 2018/11/28 - 10:12
Utoljára módosítva : 2018/11/28 - 10:27

Halloween party a Könyvesben

Az angol nyelvi munkaközösség idén is megrendezte a hagyományos október végi Halloween party-t. Délután 5-re feldíszítettük az angol termet Kevin Shopland tanár úr félelmetes dekorációival. A jelmezversenyen nehéz dolga volt a zsűrinek, mert rengeteg ötletes, vicces és ijesztő karakter között kellett elosztani a díjakat. Volt még múmia-tekerő verseny, sok ügyességi feladat és kérdésekre is kellett válaszolni az ünneppel kapcsolatban. Mivel minden angol nyelven folyt, jó kis gyakorlási lehetőség volt ez az angolul tanuló diákok számára. Ám még a legkisebbeknek sem volt nyelvi problémája! Az est zárásaként ijesztő történeteket hallhattunk Kevin Shopland tanár úr tolmácsolásában.

A programról a galériában megtekinthető néhány fotó.Publikálva : 2018/11/21 - 22:51
Utoljára módosítva : 2018/11/21 - 22:54

Szép magyar sikerrel zárult Pekingben a 12. csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia

Nov.11-én ünnepélyes keretek között, az érmek kiosztásával befejeződött a 12. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia.( IOAA.)

Bár az idén nem volt könyves diák a magyar csapatban, iskolánk fontos szerepet játszott csapatunk felkészítésében. Az öt versenyzőnk közül hárman is az iskolánkban működő olimpiai előkészítő szakkör aktív résztvevői voltak, köztük a két bronzérmes.

Kollégánk Udvardi Imre pedig csapatvezetőként képviselte iskolánkat.

Az alábbiakban a csapatvezetés tagjainak színes beszámolóit olvashatjuk.Publikálva : 2018/11/20 - 11:35
Utoljára módosítva : 2018/11/20 - 12:00

Leány röplabda eredmények

Az idei tanévben úgy gondoltam, hogy a lányokkal is körülnézünk a budapesti diákolimpia versenyeinek háza táján.
Az Könyvesnek, ha felépül a szép, új sportcsarnoka, akkor a IV. kerület röplabda utánpótlásának a bázisiskoláját szeretnék kialakítani itt.
Ezért is gondolkodtam úgy, hogy diákjaink bekerüljenek a diákolimpia vérkeringésébe, a környező iskolák köztudatába a röplabda sportágon keresztül.

15 csapat jelentkezett, 3 csoportot alakítottak ki a szervezők. A mi csoportunkba került a tavalyi győztes csapat a IV. kerületi Csokonai Gimnázium is.
Velük játszottuk az első mérkőzést, ami 75:41 eredménnyel, vereséggel zárult. Nagyon szép játékot láttam, egyáltalán nem adták könnyen a győzelmet a lányok az ellenfélnek. Senki nem tudott 41 pontot elérni a Csokonai ellen, csak mi!

Nem veszítettük el a reményt.
A következő meccset a Leövey Gimnázium ellen játszottuk, ezt megnyerték a lányok 75:52-re.

Majd jött a 3. mérkőzés, amit hazai pályán játszottuk, mondhatom, hogy ez a meccs volt a legrosszabb játékunk, bár nehezen, de nyertünk, viszont az egyik legjobb játékosunk lesérült, így az utolsó mérkőzést nagy hátránnyal tudtuk lejátszani. A harmadik meccset tehát a Szerb Antal ellen nyertük meg 5 szettet kellett játszani, melynek a végeredménye 115:105 lett.

A sorsdöntő utolsó meccsen csak hajszálon múlt a győzelem. Sajnos 3 kezdő játékost nem engedték el a délutáni fakultációról és ez teljesen összezavarta a csapatot, mert nem az összeszokott emberek voltak a pályán! A Petrik Iskola ellen sajnos kikaptunk, bár az eredmény 89:89 lett, de ők nyertek 3:1-re.

A Könyves csapata ezzel a csoport harmadik helyén végzett, így nem jutott tovább selejtezőcsoportjából.

Pilter Zsófia, kilencedik osztályos tanuló beszámolója:

“Idén kezdtem első évemet a Könyves Kálmán Gimnáziumban.
Az előző hetekben volt szerencsém kipróbálni magamat az iskola idén indult röplabda csapatában és részese lehettem négy nagyon izgalmas röplabdameccsnek.
A csapatunk sajnálatos módon nem jutott tovább, de ettől függetlenül nagyon jó eredményt értünk el ahhoz képest, hogy először próbáltuk ki magunkat ilyen formában, és persze fantasztikus élmény is volt.
Nagyon jó csapattá fejlődtünk a hetek során és remélem, hogy jövőre is lesz helyem a csapatban.
Nagyon hálás vagyok Bóta Henriette Tanárnőnek, hogy lehetőséget nyújtott mindezen élmények megélésére.
Remélem jövőre majd újult erővel állunk bele a kihívásba másodjára és még jobb eredménnyel zárjuk a meccsek sorozatát.”

A tapasztalatokat leszűrtük, nem keseredtünk el.

Jövőre ismét megpróbáljuk!

Bóta Henriette, testnevelőtanár

 Publikálva : 2018/11/14 - 13:52
Utoljára módosítva : 2018/11/28 - 11:19

Filmpályázati sikerek

A 2017-2018-as tanév egyik legnagyobb sikerét két tavalyi 11. A-s diákunk, Pethő Műrk és Palkó Dániel érte el a Budapest Főváros Levéltára által kiírt filmes pályázaton. A kihívásról és a film elkészítéséről Palkó Dániel készítette az alábbi beszámolót. Íme!

„Még mielőtt 2018-ban kitört volna a nyári szünet, előtte Márkkal belevágtunk egy nagyon érdekes projektbe. Budapest Főváros Levéltára kiírt egy pályázatot, aminek keretében betekintést kaptunk, hogy mit is csinálnak a levéltárakban, milyen szakemberekre támaszkodnak a kutatók. A pályázat elnevezése: Kaland a levéltárban. Ez egy európai uniós projekt volt, melyben, ha jól tudom, öt ország levéltára vesz részt. Novemberben kerül majd megrendezésre ennek a projektnek a lezárása Zágrábban, és a Levéltárban készült filmek mindegyikét elviszik erre az eseményre.
Először egy tárlatvezetésre mentünk el, ahol körbe vettek bennünket. Még a páncélban is voltunk, ahol nagyon értékes iratokat őriznek. Egy céhes könyvet is láttunk, ami a török korból származik. A tárlatvezetésre, azért volt szükség, hogy inspirációt találhassunk a filmünkhöz. Márkkal egy zenés alapú filmen gondolkoztunk, amiben egy iratnak az útját mutatjuk be. Ezt az ötletünket meg is valósítottuk (a csatolt linken keresztül meg is lehet tekinteni a kész filmet). Az egészben az volt a legjobb, hogy mi mentünk legelőször forgatni, így sok időnk maradt az utómunkára. A forgatás is nagyon jó volt, mert amit elterveztünk mindenki úgy segített minket. Például, ha a páncélban akartunk forgatni, akkor beengedtek oda, és ott tudunk felvenni vágóképeket. Nagyon jó volt. Márkkal nagyon jól össze tudtunk dolgozni elejétől a végéig, megálmodtuk közösen a forgatókönyvet, a forgatásnál meg közösen vittük előre a projektet. Szakács Margit tanárnő is segített minket ebben a projektben, nagyon jó tanácsokkal látott el bennünket.
A levéltár még egy második filmnek a leforgatására is felkért minket, aminek nagyon örültünk. Ebben a filmünkben inkább a levéltárnak a működésére és dolgozóira voltunk kíváncsiak, ezért egy ismeretterjesztő filmet készítettünk, melyben két levéltári dolgozót interjúvoltunk meg. Ezt a műfajt azért szeretem, mert az interjúalanyok ugyanazokra a kérdésekre válaszoltak, és azáltal érdekesebb lett a film, hogy egymás szájába adták a szót.
A díjátadó ünnepségen, amire június 21.-én került sor, a zsűri a dobogó második helyére „ítélt” minket, aminek nagyon örültünk. A második helyezett filmünk a zenés videó lett.
Röviden ennyi történt, meg erre emlékszem, de nagyon sokat tudtunk belőle profitálni, mint leendő filmesek.” (Palkó Dániel)
A zenés videó az alábbi linken tekinthető meg.
Az ismeretterjesztő filmet pedig, itt lehet megtekinteni.

A humán munkaközösség cikkePublikálva : 2018/11/14 - 12:28
Utoljára módosítva : 2019/01/07 - 12:38

A 2018/2019-es tanév programja

         
A 2018/19-es tanév programja (pdf)


Publikálva : 2018/09/11 - 12:57
Utoljára módosítva : 2018/09/11 - 12:58

Ebédbefizetések időpontjai a 2019/2020-as tanévben

Ebédbefizetés április hónapra:

2020.március 13-án (pénteken) 7.30 - 10.00 óráig

2020. március 20-án (pénteken) 10.30 - 13.00 óráig


Pótbefizetés:
2020. március 24-én (kedden) 7.30-14.00 óráig a Bródy Gimnázium.

 

Az ingyenesen étkező tanulók minden hónapban kötelesek jelezni, hogy kérik a következő hónapra az étkezést.
Aki diétás étkezést igényel, feltétlenül hozza a szakorvosi igazolást. Igazolás nélkül nem tudjuk megrendelni az étkezést!

Ebédlemondás: a lemondani kívánt napot megelőző nap
8.00 óráig.

Köszönjük együttműködésüket!

 

 Publikálva : 2018/09/11 - 7:18
Utoljára módosítva : 2020/03/02 - 10:22

tanári karácsonyPublikálva : 2018/04/11 - 17:59
Utoljára módosítva : 2018/12/21 - 18:07

tanári karácsonyPublikálva : 2018/04/11 - 17:59
Utoljára módosítva : 2018/12/21 - 18:10

Galéria frissítések 2017 október

 
 
Zsolnai Dóri fényképei.Publikálva : 2017/10/18 - 7:36
Utoljára módosítva : 2017/10/18 - 7:44

A 2017/2018-as tanév programja

         
A 2017/18-as tanév programja (pdf)


Publikálva : 2017/09/07 - 10:53
Utoljára módosítva : 2017/09/14 - 12:53

Szakmai látogatás Norvégiában

A gimnáziumunkban közel 70 éve működő csillagvizsgáló és a 2014-ben uniós támogatással készült Öveges-labor feltételei vezettek minket ahhoz, hogy olyan lehetőségeket keressünk, melyekkel ezeket a természettudományos oktatást segítő adottságokat nemzetközi téren is, egy másik iskolával együtt használhatjuk.
Az Andøya szigetén található középiskola ideális partnerkapcsolatnak tűnik. A két intézmény elhelyezkedése földrajzi, biológiai, csillagászati szempontból nagyon eltérő és kiválóan alkalmas megfigyelésekre.
A látogatásunk célja egy olyan együttműködés alapjainak megteremtése, melynek során a két iskola diákjai együtt dolgozhatnak valamilyen természettudományos kutatómunkában.

Az utazás – Oslo

image

Repülőgéppel, Oslón keresztül átszállással érkeztünk meg Harstad-Evenesbe. Az éjszakát Oslo történelmi belvárosában töltöttük. Ez a nyüzsgő, soknemzetiségű város, a belföldi és nemzetközi közlekedés csomópontja, egyetemi székhely és pénzügyi központ, sok tekintetben Norvégia egyetlen igazi nagyvárosa. A sakktábla szerkezetű városközpontot 3 óra alatt bejártuk. Az 1697-ben felszentelt Oslo Katedrálistól a klasszicista Királyi Palotáig, a norvég romantika alkotásait bemutató Nemzeti Galériától a vörös téglás, két vaskos tornyú Városházáig sétáltunk.
Másnap a harstadi repülőtérről autóval folytattuk utunkat szigetről szigetre, meredek hidakon keresztül Andøy-sziget legészakibb települése, Andenes felé.

Andenes – A fogadóiskola

image

Az andenesi Videregående Skole-ba érkezésünkkor az igazgatónővel találkoztunk. Kölcsönösen bemutattuk iskoláinkat. Andenesben a 15-16 éves diákoknak lehetőségük van egy 3 éves képzésre, ahol emelt óraszámban tanulnak fizikát és csillagászatot. Ők az utolsó félévüket a közelben található Aurora Space Centerben teljesítik. Børge, aki fizikatanár, körbevezetett az épület fizika szárnyában, ahol az Amstrong-teremből a tetőtérre nyíló csillagvizsgálóban álló távcsővel vizsgálhatják a diákok a téli égboltot a nap 22 órájában.
A cserediák program témáját Børge kolléganőjével együtt körvonalaztuk. A két különböző helyen mért csillagászati észlelések mellett, Ágoston Éva tanárnő felvetésére, a lapp-magyar (finnugor) nyelvrokonság kutatása is összekapcsolhatja a diákokat a következő projektben, ahogy ez több mint kétszáz éve Hell Miksa és Sajnovics János esetében is történt.

Az állat- és növényvilág felfedezése – Gyalog

image

Norvégiában összesen jó 40 ezer négyzetkilométernyi terület esik a területvédelmi törvény hatálya alá. A törvény célja, hogy ezeken a területeken megmaradjon a növény- és az állatvilág eredeti sokszínűsége úgy, hogy az embereknek se sérüljön a joga, hogy a természetben szabadon közlekedhessenek. Így, elindulva a gránitsziklák tövében, tollukat szárító kormoránokra, pihenő szirti sasokra és a parton élelem után kutató csigaforgatókra is bukkantunk. A jól kitáblázott turistautakon eljuthatunk a tengerből hirtelen kiemelkedő pár 100 m-es „hegyek” csúcsára is, miközben fenyő- és nyírfaerdők váltogatják egymást. Utóbbi levelét szívesen fogyasztják a rénszarvasok is, melyek mindegyike emberi tulajdonban van. A sarkkörön túli területeken élő nemzeti kisebbség, a lappok hagyományos kereseti forrása a rénszarvastenyésztés, amely a norvég hústermelésnek csupán 1%-át teszi ki.

Andøya Space Center – Utazás az Északi fénybe

image

Az ASC kutató rakétákat és légkört vizsgáló ballonokat indít útjára, melyek adatait korszerű eszközeikkel értékelik. Számos megbízást kapnak a NASA-tól és külföldi egyetemektől.
Precíz, lényegre törő bemutatkozó előadást követelt ez a nap a csillagász és az asztrofizikus-tanár „kollégák” előtt. A konferenciateremben a szakembereket a Nemzetközi Csillagászati Diákolimpiára (IOAA) hívta meg Udvardi Imre tanár úr, amelyre egy intenzív budapesti felkészülés is jó alkalom lenne a 2019-es hazai rendezésű versenyen való részvétel előtt.
Megtekinthettük a rakétakilövő létesítményt, ahol a diákok a maguk készítette és programozta rakétát ők maguk indíthatják, pályáját kísérhetik és a kapott adatokat elemezhetik szakemberek segítségével.

Solvær – Trollfjord

image

Az utolsó napunk hajókirándulását mi sem adná vissza szebben, mint egy idézet Fabio Bourbon, Norvégia, a fjordok földje című könyvéből:
„A norvég élet alapja a hegy és a tenger.
Olyan táj ez, ahol a civilizáció csak mellékszereplő.
Az igazi úr a természet.
Az erdők végtelen zöldje, a fehéren ragyogó hó és jég, a fjordok kékje tökéletes harmóniába olvad a sziklák nyers szürkeségével.
A hangok is erősek és titokzatosak itt, szikrázó a fény, a levegő szinte vibrál és mintha mindenütt az erdő és a sós tenger illatát éreznénk.”

Hazautunkon az élmények kavarogtak a fejünkben.
A pozitív visszajelzések, a diákok kölcsönös utaztatásának lehetőségei, a kivitelezésben, a szervezésben rejlő további lehetőségek, a személyi feltételek, mind-mind pontosításra, időpont egyeztetésre és további megbeszélésekre érettek, hogy ez a személyes találkozás újból megismétlődjön.
Reméljük a legjobbakat!

Budapest, 2017. június 25.
Farkas Bernadett

image
image

Az EGT Alapok és a Norvég Alapok révén Izland, Liechtenstein és Norvégia hozzájárul a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez, valamint kedvezményezett országokkal való kétoldalú kapcsolatok erősítéséhez Európában. A három ország az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodás révén szorosan együttműködik az EU-val.
A 2009-2014 közötti időszakra az EGT Alapok és a Norvég Alapok támogatási összege 1,79 milliárd euró. A norvég hozzájárulás a teljes összeg 97%-át teszi ki. A támogatásból a nem kormányzati szervezetek, kutatási és felsőoktatási intézmények, valamint a köz- és magánszektor részesülhet a 12 legutóbb csatlakozott EU tagállamban, valamint Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban. Széleskörű együttműködés folyik a donor államok szerveivel, és a tevékenységeket várhatóan 2017-ig megvalósítják.
Fő támogatási területek a környezetvédelem és az éghajlatváltozás, kutatás és ösztöndíjak, civil társadalom, egészségügy és gyermekek, a nemek közötti esélyegyenlőség, az igazságosság és a kulturális örökség.

 Publikálva : 2017/06/25 - 15:20
Utoljára módosítva : 2017/07/16 - 16:20

OKM FIT

Kompetencia mérés eredményei éves bontásban.

                                                                                                                                                                               
Kompetenciamérés jelentés 2016 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2016 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2016 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2015 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2015 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2015 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2014 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2014 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2014 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2013 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2013 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2013 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2012 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2012 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2012 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2011 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2011 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2011 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2010 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2010 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2010 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2009 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2009 10.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés intézményi jelentés 2009 (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2008 8.évfolyam (pdf)
Kompetenciamérés jelentés 2008 10.évfolyam (pdf)


Publikálva : 2017/05/31 - 9:26
Utoljára módosítva : 2017/05/31 - 11:32

„Read for Fun, Fun to Read”

A fenti cím egy ErasmusPlus projekt neve. Idén ősszel lehetőséget kaptunk arra, hogy az 5K Központ társintézményeként részt vegyünk ebben a projektben. 6 ország pályázott: Lettország, Horvátország, Magyarország, Portugália, Spanyolország és Törökország.

image

Két éven keresztül olvasáshoz kapcsolódó programokat, tevékenységeket kell szervezniük az iskoláknak. Cél az, hogy minél több diák megszeresse az olvasást, a könyvek világát. Miután különböző korosztályú gyermekekről van szó, a feladatok is sokfélék. Első alkalommal mesét írtak az általuk teremtett hősről, és ez e-könyv formában elkészítve a program honlapjára is felkerült. A következő feladatként egy olvasással kapcsolatos sztorit, jelenetet írtak a diákok, és ezt előadták a saját iskolájukban.
A Könyves Kálmán Gimnáziumban a 9.d vesz részt ebben a projektben – ők kisfilmet készítettek – Hogyan legyél népszerű 3 lépésben? címmel.
A projektben részt vevő tanárok számára rendszeresen lehetőség van megbeszélni a tapasztalatokat, élményeket.
Most tavasszal Magyarországon volt a projekttalálkozó. Hozzánk 2017. május 24-én látogattak el a tanárok.
Délelőtt bemutattuk iskolánkat; először Udvardi Imre tanár úr mesélt a csillagász szakkör történetéről, majd közösen megtekintettük a csillagvizsgálót. Utána egy különleges „Irodalmi természettudományos” órán vettünk részt az Öveges-laborban. Neugebauer György és Scheuer Zsuzsanna tanárnő az olvasás folyamatát természettudományos szemszögből közelítették meg. Megnéztük a képalkotás folyamatát, titkos írást fejtettünk, s így eljutottunk Antoine de Saint-Exupery A kis herceg című művéhez. Ennek kapcsán aztán vizsgáltunk róka-koponyát, homokot, rózsaszirmot, működtettünk tűzhányót.

image

Az Európa különböző országaiból érkező tanárok nagy örömmel lettek újra diákok egy rövid időre.
Délután kreatív írás-tréninget vezetett Menyhért Anna, írónő, a magyar program vezetője, majd projektmegbeszéléssel zárult a nap.
Ősszel Horvátországban lesz a következő állomás, addigra szakácskönyv-készítés a feladat. Persze nemcsak híres nemzeti ételeink receptjeit kell lefordítanunk angolra, hanem meg is kell majd főzni egyet-egyet más nemzetek kedvenc ételeiből.
A kihívás folytatódik!

Read for fun, fun to read galéria  

P.Szabó MelindaPublikálva : 2017/05/28 - 20:26
Utoljára módosítva : 2017/05/29 - 8:49

Galéria frissítések 2017 március

 
 
Zsolnai Dóri , Kósa Mátyás és Fekete Zsombor fényképei.Publikálva : 2017/03/27 - 12:23
Utoljára módosítva : 2017/05/03 - 11:56

Háziverseny időpontváltozás!

Értesítjük kedves internetes versenyzőinket, illetve idei előkészítős diákjainkat, hogy az eredetileg március 2-ra meghirdetett házi versenyünk időpontja megváltozott.
A verseny új időpontja: 2017. március 9. 15-17 óra között. 15 órától a matematika, 16 órától a magyar nyelvi feladatlapok kitöltésére fog sor kerülni.
Mindenkit szeretettel várunk a Könyvesben jövő héten, csütörtökön!
A szervezőkPublikálva : 2017/03/01 - 9:27
Utoljára módosítva : 2017/03/03 - 15:19

Közzétételi lista

Gimnáziumi felvételi információk 2018

Kompetencia mérés eredményei éves bontásban

                                                               
Házirend (2014 - pdf)
Pedagógiai program (2016) (pdf)
Szervezeti és működési szabályzat 2015 (pdf)
Iskolai szakkörök (pdf)
Osztálylétszámok 2017.09. (pdf)
Beiratkozás és induló osztályok 2017 (pdf)
Tanév programja 2017/2018 (pdf)
Alkalmazottak végzettsége 2017 (pdf)
Hétvégi házi feladatok, és iskolai dolgozatok szabályai (Pedagógia program 41. és 47. oldalak) (pdf)
Intézmény nyitvatartása (Szervezeti és működési szabályzat 18. oldal) (pdf)

Publikálva : 2017/01/01 - 9:03
Utoljára módosítva : 2017/09/19 - 10:44

Széchenyi 225 galéria és videó

 
A képeket készítette Zsolnai Dóri, a videót László Tamás és Hegyi Dávid.Publikálva : 2016/12/08 - 10:05
Utoljára módosítva : 2016/12/08 - 10:13

Tanáraink fogadóórái 2016/17

Kizárólag előre történő telefonos egyeztetés alapján!

Ha nincs máshogy jelezve, a hónap első adott napján az alábbiak szerint:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
 Délelőtti   fogadó óraDélutáni   fogadóóra
Szepesváry   LászlóElőzetes egyeztetés alapján bármikor.
Sasváriné  Szalai Katalinelső  szerda 8-9első  csütörtök 16-17
 Barton Zoltánutolsó szerda   9-10utolsó  csütörtök 16-17
Ágoston Évahétfő 8-9csütörtök   16:30- 17:30
Balogh Andreaelső szerda   11-12első hétfő  16:30-17:30
Dr.Baranyi   Beatrixelső hétfő  10-11első hétfő  15-16
Berecz Andrea--
Bodnár Anikóelső hétfő  11-12utolsó hétfő  15-16
Bori Mártaelső péntek   10-11első hétfő  16:30-17:30
Bóta   Henriette Máriautolsó szerda   9-10utolsó szerda   16-17
Buda Tiborelső  csütörtök 11-12első csütörtök   15-16
dr.Czégé  Imrénéelső szerda   10-11első hétfő  15-16
Csaba   Lászlónéelső hétfő  10-11hétfő 15-16
Csabai Attilaelső hétfő  10-11első hétfő  15-16
Csikós   Judit első kedd   11-12első hétfő  15-16
Csontos   Miklósnécsütörtök 10-11kedd 15-16
Daróczi   Bertalanelső hétfő  15:45-16:30első kedd   9-9:45
Falnagy Ágnesutolsó sz.  9-10utolsó cs.  16-17
Faludi   Andrea első kedd 8-9első hétfő  16-17
Farkas   Bernadettelső szerda   10-11első szerda   15-16
Farkas Ritaelső szerda   10-12első hétfő  16-17
Gáspár   Brigittaelső kedd 8-9első szerda   15-16
Gellén   Gabriellahétfő 9-10hétfő 15-16
Handbauerné  Kishonti Emília--
Hangené  Csuhaj Katalinelső hétfő  9-9:45első sz.  15:45-16:30
Hankó  Lászlónéelső kedd 8-9első sz.  15-16
Hortobágyi   Bozsókacsütörtök 9-10első cs.  15-16
Juhász Erikacsütörtök 8-9csütörtök 15-16
Kapitány-  Völgyes Dorottyaelső szerda   11-12első szerda   15-16
Kiss   Anikó első szerda   9-10első csütörtök   15:30-16:30
Kovács Csaba--
Neugebauer   Györgyelső csütörtök   9-10első szerda   15-16
Németh-Bihari   Ritahétfő 11-12kedd 16-17
Ostorics   Júliaelső szerda   8-9első csütörtök   15-16
P. Szabó  Melindaelső csütörtök 8első szerda   15
Pej Zsuzsannaszerda 3. óracsütörtök   15:45-16:45
Pusztai Ágneselső hétfő  9-9:45első kedd   16-17
Schener   Zsuzsannaelső hétfő  11-12első kedd   16-17
Shopland,  Kevin kedd 10-11péntek 15-16
Szabó Mónikautolsó csütörtök   8-9utolsó hétfő  15-16
Szakács   Margitelső csütörtök   10-11első csütörtök   15:30-16:15
Szakonyiné  Cseri Bogátaelső hétfő  10-11első hétfő  15-16
Szigethy-Rajtár   Dóraelső szerda   10-11első csütörtök   15-16
Szuetta Juditelső csütörtök   8-10első hétfő  16-17
Tóth Marinaelső szerda   11-12első hétfő  17-18
Udvardi Imreelső csütörtök   11-12első hétfő  15-16
Vasváriné  Vida Máriaszerda 9-10hétfő 15-16
Winkler Ágneselső csütörtök   9-10első csütörtök   18:30-19:30


Publikálva : 2016/11/07 - 8:49
Utoljára módosítva : 2016/11/21 - 8:50

A 2016/2017-es tanév programja

         
A 2016/17-es tanév programja (pdf)


Publikálva : 2016/09/06 - 11:27
Utoljára módosítva : 2016/09/08 - 13:25

Emma néni emlékére

A Könyves honlapján augusztus végén jelent meg a hír: 81 éves korában meghalt Bánsági Ferencné, Emma néni.
Amióta tudom, sok minden eszembe jutott. Apróságok, jelenetek, mind, mind Emma néniről mesélnek.
Valaki azt kérdezte a facebookon, ki volt ő. Adsz egy rövid, lényegre törő választ, de érzed, hogy valahogy nem az igazi.
Ki volt Emma néni?
Bizonyos értelemben a Könyves maga.

image

Ha láttad őt a folyosón az otthonkájában menni, az maga volt a nyugalom: minden oké, Emma néni megy a portára, vagy megy intézkedni, legyen szó bármiről.
Emlékszem egy esetre, ami nagyon jól meghatározza őt és a szerepét. Akkoriban még Könyves-napon Könyves-király választás is volt. Sajnos arra már nem emlékszem, ki volt akkor az éppen megválasztott király, de az első intézkedését most is magam előtt látom. Leküldte az embereit a portára, és kérette Emma nénit. Ő pedig jött. Imádta a gyerekeket: kérték, hát felmászott a Díszterembe. A király pedig azonnali hatállyal kinevezte őt külügyminiszterének. Jó volt látni a gyerekek tomboló tapsát és Emma néni örömét is. Ráadásul nagyon pontos volt ez a rang: aki Emma nénin átjutott, az jöhetett.
Ő volt az első védelmi vonalunk.
Egy másik alkalom egy bombariadóhoz kapcsolódik. (Ez egyébként sokszor jut eszembe, mert olyan nagyon jellemző jelenet volt.) Aki részese volt, biztosan emlékszik még rá: ez volt az az eset, amikor egy másik gimnázium diákja véletlenül nem a saját iskolában csinált bombariadót, hanem nálunk. Nos, ami eszembe jutott, a következő: kint áll a teljes Könyves-lakosság az utcán, ahogy az bombariadókor kell, s egyszer csak megjelenik Emma néni. Kilép a lakása felőli ajtón, lejön a lépcsőn, odasétál a kapuhoz és megkérdezi a maga utolérhetetlen stílusában, hogy mégis mi a fenét csinálunk mi kint az utcán. Egyszerre többen is kezdik neki magyarázni, hogy bombariadó van, jöjjön ki ő is. Ő csak ennyit mondott: “Ugyan, hagyjanak már ezzel a marhasággal!” Ránk legyintett és békésen visszaballagott a lakásába főzni. Ott találták a rendőrök meg a tűzszerészek is, amikor megjöttek, de nekik sem volt hajlandó kijönni az épületből.
Amikor nyugdíjba ment, és nem láttuk már a folyosón, a portán vagy a lakása környékén, az nagyon rossz volt.
A kis gondnoki lakást most is mindenki úgy emlegeti, hogy Emma néni lakása.
Mert az, sose lesz más.

Utoljára tavaly szeptemberben járt bent az osztálytalálkozók hétvégéjén. Rábeszélték, hogy egy órára üljön be megint a portára, úgy, mint régen. Nagyon jó ötlet volt. Sorba álltak több korosztályból is a volt Könyves-diákok, hogy fotózkodjanak, vagy csak egy-két szót váltsanak vele. Jól volt látni, milyen boldoggá tette őt ez a délután.
Amikor nyugdíjba ment, szegényebb lett a Könyves.
Halála napja, augusztus 23-a óta szegényebb a világ.Publikálva : 2016/09/02 - 14:30
Utoljára módosítva : 2016/09/02 - 14:31

Ballagás 2016 fotók

 

Zsolnai Dóri fényképei a ballagási eseményekről.Publikálva : 2016/05/27 - 14:12
Utoljára módosítva : 2016/05/27 - 14:20

Tanulóbiztosítás 2016/2017

Tisztelt Szülők!

A 2016/2017-es tanévre a tanuló baleset-biztosítás az alábbi időpontokban fizethető be az iskolatitkári irodában:

- május 12-26. között;
- június 1-2.;
- június 13-15.

A biztosításhoz szükséges nyomtatvány az osztályfőnöktől, illetve az iskolatitkártól szerezhető be.Publikálva : 2016/05/11 - 15:05
Utoljára módosítva : 2016/05/11 - 15:07

Szalagavató 2016 fotók

 
A képeket készítette Zsolnai Dóri és Kósa Mátyás.Publikálva : 2016/02/05 - 11:34
Utoljára módosítva : 2016/02/17 - 9:48

Osztálytalálkozók hétvégéje fotók KKG110

 
A képeket készítette Radnai Róbert és Zsolnai Dóri.
A csoport képek az előnézet után a “Nagy méret” linkre kattintva eredeti felbontásban, előhívható minőségben kerültek fel honlapunkra.
Az osztályok beazonosítását technikai okok miatt csak a későbbiekben tudjuk megoldani.Publikálva : 2015/12/15 - 22:27
Utoljára módosítva : 2016/02/17 - 9:48

Erasmus+ KKG

image


“Nyelvem határai, világom határai” Erasmus+ projekt 2019

image

2019-ben iskolánk “Nyelvem határai, világom határai “címmel adott be Erasmus+ pályázatot a Tempus Közalapítványhoz. Pályázatunkat elfogadták, így ennek keretében hat kolléga vehetett részt nyelvi, módszertani továbbképzéseken Európa különböző országaiban. Az alábbiakban olvasható a részletes beszámoló a pályázatról, továbbá a pedagógus kollégák egyéni, szakmai beszámolója a tapasztalatokról, élményekről.


Részletes projekt beszámoló

                                               
Ágoston Éva beszámolója (pdf)
Baranyi Beatrix beszámolója (pdf)
Hortobágyi Bozsóka beszámolója (pdf)
Keszthelyi Marianna beszámolója (pdf)
Pej Zsuzsa beszámolója (pdf)
P.Szabó Melinda beszámolója (pdf)
Project report in english (pdf)

Galéria

Erasmus day promo (pptx)
Erasmus Day Galéria

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.


Erasmus+ 2015 projekt

Iskolánk két tanára, sikeres pályázatukat követően az Erasmus + program keretében képezte tovább magát. Udvardi Imre és Szulágyi Krisztina egyaránt az Egyesült Királyságban jártak. Az alábbiakban olvasható beszámolójuk.

Erasmus + beszámoló Szulágyi Krisztina

Erasmus + beszámoló Udvardi Imre


Prezentáció

Természettudomány, idegennyelv-ismerettel riport

English summary

Fotók

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.Publikálva : 2015/11/19 - 12:24
Utoljára módosítva : 2020/07/19 - 15:11

KKG Hírlevelek

Tisztelt szülő! Amennyiben Ön már regisztrált e-mail alapú hírlevelünkre, de azt nem kapta meg, kérjük ellenőrizze levelezőjének automatikus spam/levélszemét mappáját, mert egyes rendszerek a sok címzett miatt tévesen levélszemétként kategorizálhatják levelünket! (pl: Gmail, ez esetbén kérjük a levelet “nem spam”-ként megjelölni)

2015/2016-ös tanév

               
Hírlevél 2 (pdf)2016.02.17.
Hírlevél 1 (pdf)2015.11.17.

2014/2015-ös tanév

                       
Hírlevél - alapítvány (pdf)2015.03.18.
Hírlevél 2 (pdf)2015.02.04.
Hírlevél 1 (pdf)2014.11.11.

2013/2014-es tanév

                                   
Hírlevél 5 (pdf)2014.05.13.
Hírlevél 4 (pdf)2014.03.06.
Hírlevél 3 (pdf) 2014.02.06.
Hírlevél 2 (pdf) 2014.01.21.
Hírlevél 1 (pdf)


Publikálva : 2015/11/18 - 14:20
Utoljára módosítva : 2016/02/17 - 9:53

Fordító verseny 2015 ősz

Kedves Diákok!

Az idegen nyelvi munkaközösség fordítóversenyt hirdet francia, német és olasz nyelvből…
A szövegeket itt a honlapon találhatjátok meg.

Francia nyelv:

         
Francia fordítandó (pdf)


Német nyelv:

         
Német fordítandó (pdf)


Olasz nyelv:

         
Olasz fordítandó (pdf)


Benyújtási határidő: 2015. november 25.

A pályázatokat a szaktanároknál lehet leadni.

Eredményhírdetés: 2015. december 7.

A nyereményeket az iskola alapítványa biztosítja.

Jó munkát kívánunk!Publikálva : 2015/10/19 - 9:44
Utoljára módosítva : 2016/02/17 - 9:48

KKG Csillagászat 2015/16

Csillagász szakkör weboldala (link)

Nyilvános észlelések időpontjai:

Figyelem! Az észlelések csak abban az esetben lesznek ezen időpontban ténylegesen megtartva, amennyiben az időjárási viszonyok ezt engedik, nem felhős/borult/esős az idő! Mielőtt bárki elindulna az észlelésre, feltétlenül nézzen fel az égre és bizonyosodjon meg róla, hogy látni-e a csillagokat!

2015. november 6. péntek 18h-21h.

2015. november 20. péntek 18h-21h.

2015. december 4. péntek 18h-21h.

2016. január 15. péntek 18h-21h.

2016. február 5. péntek 18h-21h.

2016. február 19. péntek 18h-21h.

2016. március 4. péntek 18h-21h.

Csillagász Diákolimpiai felkészítő szakkör időpontjai:

2015. november 7. szombat 9h-14h

2015. november 21. szombat 9h-14h

2015. december 5. szombat 9h-14h

2016. január 16. szombat 9h-14h

2016. február 6. szombat 9h-14h

2016. február 19. szombat 9h-14h

2016. március 5. szombat 9h-14h

 

 Publikálva : 2015/10/19 - 8:29
Utoljára módosítva : 2016/04/25 - 12:07

#Menza #EMMI #KLIK

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága a KLIK-en keresztül rendelkezésünkre bocsátott egy – az egészséges közétkeztetéssel kapcsolatos – kisfilmet, melyet az alábbi linken lehet megtekinteni:
https://youtu.be/HrHv-omWAKQPublikálva : 2015/09/28 - 8:55
Utoljára módosítva : 2015/09/28 - 8:59

KKG 110 Osztálytalkozók hétvégéje - Program

Program, 2015. szeptember 26. szombat

10.00 Kapunyitás
10.00 – 19.00  Osztálytalálkozók a foglalási táblázat szerint.
Azokat az osztályokat is szeretettel várjuk, akik helyhiány miatt nem tudtak regisztrálni, nagy az épület, mindannyian el fogunk férni.

10.00 – tól folyamatosan: Jelentkezés a „Generációk Csatája” programra. Olyan családok jelentkezését várjuk, amelyekből több generáció is a Könyvesbe járt. Testvérek, szülők, nagyszülők, unokatestvérek, mai és régi diákjaink is számítanak, valamennyien pontokat jelentenek, amely pontszámot az eredményhirdetésre összeszámlálunk. Jelentkezni a játékra egész nap a portán lehetséges.

11.00Az N.J. Pro Homine Alapítvány táblaavató ünnepsége a tornateremnél, Verbényi József tanár úr emlékére
12.00 – 13.00 Tréfás villámvetélkedők -
13.00 – 14.00 Tréfás villámvetélkedők -
15.00 – 16.00 Tréfás villámvetélkedők -

- a jelentkező osztályoknak a díszteremben. Értékes és finom nyereményekért lehet „megküzdeni” volt iskolatársainkkal, az sem akadály, ha nem egy időben jártak a Könyvesbe. Jelentkezés egész nap a díszteremben!

14.00 – 15.00 Bemutatkozik az új Öveges-labor. A pályázati forrásból megújult természettudományos laborban még izgalmas kémiai és fizikai kísérletekre is sor kerül.
16.00 - 16.45  A Generációk Csatája játék a díszteremben. Vidám játék, sok szórakoztató feladattal a benevezett családok részére.
16.45 Eredményhirdetés, díjkiosztás
17.00 – 19.00 Tanártalálkozó a díszteremben.
Meghívó (pdf)
Minden egykori és jelenlegi Könyves-tanárt szeretettel várunk.

Folyamatos programok:

Naplók terme

A gimnáziumban fellelhető valamennyi osztálynapló megtekinthető, benne az összes ötössel, intővel és dicsérettel.

Tablók terme

Az összes fellelhető kis-tabló megtekinthető.

Digi terem

Régi fényképeket és tablókat lehet itt digitalizálni a gimnázium archívumába és elvitelre is. Kérünk minden kedves Öregdiákot aki ilyen régi képpel rendelkezik, ami nincs fent az iskola honlapján (tabló, iskolaépület, stb) az hozza magával.

Osztályfényképezés

a Könyves-szobornál minden egész óra 30 perckor (félkor). Az összes kép utána felkerül az iskola honlapjára nagy felbontásban, ahonnan letölthető és egyénileg előhívatható.

Pólóvásár

A Könyves-póló megvásárolható a Könyvtárban és az aulában

Minden kedves volt és jelenlegi diákunkat szeretettel várunk osztálykeretben vagy egyénileg is!

Jó szórakozást és visszaemlékezést kíván a régi szép emlékekre:
A szervezőbizottságPublikálva : 2015/09/15 - 9:56
Utoljára módosítva : 2015/09/27 - 7:56

A 2015/2016-os tanév programja

         
A 2015/16-os tanév programja (pdf)


Publikálva : 2015/09/11 - 7:21
Utoljára módosítva : 2015/09/11 - 7:23

EMMI tájékoztató az étkezési és tankönyvtámogatási igazolásokkal kapcsolatban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának tájékoztatása az alábbi pdf fileokban olvasható.

                 
941_1_sz_melleklet.pdf
941_2_sz_melleklet.pdf


Publikálva : 2015/09/02 - 13:06
Utoljára módosítva : 2015/09/02 - 13:17

Tanév kezdés 2015/16

Pótvizsgák és osztályozóvizsgák:
Augusztus 28. péntek 9.00 óra
Tanévnyitó: Szeptember 1. kedd 8.00 óra

Felvételi előkészítőkről információk: Szeptember közepén!Publikálva : 2015/08/24 - 8:54
Utoljára módosítva : 2015/09/02 - 13:16

KKG110 - Osztálytalálkozók hétvégéje regisztráció

A 110 éves Könyves Kálmán Gimnázium jubileumi osztálytalálkozók hétvégéjét szervez 2015. szeptember 26-án. Regisztrálni e-mailben a .(JavaScript must be enabled to view this email address) címen lehet.
Az e-mailben kérjük az érettségi évét az osztály betűjelét és az osztályfőnök nevét is feltüntetni. Termet és időpontot a foglalási táblázat alapján lehet választani. A foglalás elektronikus levélben történő visszaigazolása után vezetjük fel az időpontokat a táblázatba.

További programok:

naplók terme
tablók terme
generációk a Könyvesben vetélkedő
osztályok közötti vetélkedő
Öveges-labor bemutató
énekkari bemutató

A programokról további részleteket augusztus folyamán a honlapunkon találnak.Publikálva : 2015/07/22 - 10:32
Utoljára módosítva : 2015/09/27 - 7:57

Újpesti Fáklyás ballagás élőképpel

Az idei évben a Könyves szervezésében került lebonyolításra a kerületi fáklyás ballagás, melynek keretében az újpesti végzős középiskolások fáklyáikkal a város főterére vonultak, majd rövid műsor meghallgatása után iskolánk igazgatójának vezényletével egy ún. élőképet alakítottak ki a városháza mellett! Mindezt csapatunk megörökítette egy kamerával felszerelt drone segítségével, mely felvétel legjobb képét fogadjátok szeretettel! Íme:

image

A videóanyagot is hamarosan publikáljuk oldalunkon.Publikálva : 2015/05/06 - 7:26
Utoljára módosítva : 2015/09/02 - 13:15

Napfogyatkozás a könyves csillagvizsgálójából

Hegyi Dávid fotója a csillagvizsgálónkból az iskola tetején!

image


Publikálva : 2015/03/20 - 10:31
Utoljára módosítva : 2015/05/06 - 7:25

Szervezeti és működési szabályzat 2015

Iskolánk aktualizált szervezeti és működési szabályzata megtekinthető az alábbi linken:

       
Szervezeti és működési szabályzat 2015 (pdf)


Publikálva : 2015/02/04 - 16:19
Utoljára módosítva : 2015/02/04 - 16:26

I. Karácsonyi Könyves Kupa - Újabb frissítés!

             
Sorsolás (pdf) - Új! kattints!
Kiírás (pdf)


Publikálva : 2014/12/07 - 13:47
Utoljára módosítva : 2014/12/09 - 18:13

Könyves siker a Babits Kupán

Sikert arattak a Könyveses diákok!
A Babits Mihály Gimnázium Power Point bemutató versenyt hirdetett a Babits-kupa keretein belül, “Újpest bemutatása” témában. A 2014. november 10-ig továbbított munkákat 2014. november 18-án kb. 10 perces előadás kíséretében kellett bemutatni. Iskolánkat három 10.D osztályos tanuló képviselte: Csáki Bernadett, Csizmazia Ildikó és Takács Fanni.
A lányok elfoglalták a dobogó mindhárom fokát:
I. helyezett: Csizmazia Ildikó
II. helyezett: Takács Fanni
III. helyezett: Csáki Bernadett

image


Publikálva : 2014/11/28 - 15:15
Utoljára módosítva : 2014/11/28 - 15:55

DÖK éves program 2014-2015

imagePublikálva : 2014/10/15 - 10:05
Utoljára módosítva : 2014/11/13 - 9:36

Felsőoktatási továbbtanulás iskolánkból 2014

Kimutatás az iskolánkból a 2013/2014-es tanévben továbbtanuló diákok felsőoktatási intézményekbe való bejutási arányáról…

image

Egyetemek rangsora

                                                       
Egyetemek rangsora a felvetteknél
ELTE12 fő
BME12 fő
Corvinus10 fő
Nemz.Közszolg.Egy.3 fő
Pázmány PKE 2 fő
Károli GRE 2 fő
Továbbiak: Pécsi Tudomány E., Külföld:Dániai Egyetemek, Semmelweis

Főiskolák rangsora

BGF - 14 Fő
Továbbiak: BKF, Kommunikációs Főiskola

 Publikálva : 2014/10/08 - 10:44
Utoljára módosítva : 2014/11/13 - 9:33

A 2014/2015-ös tanév programja

         
A 2014/15-ös tanév programja (pdf)

Frissítve ! 2015.03.23Publikálva : 2014/09/09 - 13:34
Utoljára módosítva : 2015/03/23 - 10:32

Változások az ebédbefizetés során!

Tisztelt Szülők, Kedves Diákok!
Szeptembertől az új menzaszolgáltatónk megjelenésével, a diákok az ebédjüket a diákigazolványuk alapján elkészített kártya használatával tudják majd megkapni.
Kérünk mindenkit, hogy a rendszer gördülékeny bevezetése érdekében a mostani ebédbefizetésre (augusztusban) hozza magával minden jelenleg is a könyvesbe járó diák a diákigazolványát (a 7. és a 9.bejövő évfolyamosok az ideiglenes diákigazolványuk alapján fogják kapni, náluk nincs szükség a mostani bemutatására), hogy a Gazdasági Intézmény ebédbefizetést szedő kolléganője annak számát fel tudja rögzíteni a menzás rendszerükbe, és el tudják készíteni a menza kártyát!Publikálva : 2014/08/12 - 8:41
Utoljára módosítva : 2014/09/05 - 10:58

Tanuló biztosítás 2014/2015

A 2014/15-ös tanévre június 10-ig köthető tanulóbaleset biztosítás az osztályfőnöktől kapott nyomtatvány kitöltésével.
Kérjük, ügyeljenek arra, hogy a gondviselő írja alá a kötvényt - anélkül érvénytelen.
A nyomtatványt és a befizetendő összeget az iskolatitkári irodába kell leadni.Publikálva : 2014/05/13 - 14:58
Utoljára módosítva : 2014/05/13 - 14:59

Fenntartónk

Észak-Budapesti Tankerületi Központ

1033 Budapest Fő tér 1.
telefon:+36 (1) 437-86-52
e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)


Kihelyezett tankerületi iroda

1042 Budapest István út 15.
telefon:+36 (1) 795-81-04
e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)Publikálva : 2014/03/18 - 13:51
Utoljára módosítva : 2018/11/14 - 9:31

Fogadóóra internetes regisztráció

Időpontot foglalni, a http://e.kkg.hu felületre belépve, a hírfolyam első bejegyzésében szereplő linkre kattintva lehet.
Az oldalon a megfelelő tanár nevére rákattintva, jönnek elő az időpontok. Minden negyedórában két szülői bejelentkezésre van lehetőség.

Fogadóórák időpontjai: 2014. március 24. (hétfő) és 2014 március 27. (csütörtök) Kérjük figyeljenek a tanárok neve mellett megjelenő időpontokra!

Hivatalos elfoglaltság miatt Molnár Ágnes és Winkler Ágnes tanárnőt a havi rendszeres fogadóórájukban keressék! Megértésüket köszönjük!

A kapcsolattartás elősegítése érdekében, kérjük a jelentkezésnél adják meg e-mail címüket az oldal tetején!

       
Tanáraink terembosztása (pdf)


Publikálva : 2014/03/13 - 11:25
Utoljára módosítva : 2014/03/31 - 8:20

Márciusi Fogadóórák internetes regisztrációval!

A szokásos fogadóórák Március 24-én hétfőn és március 27-én csütörtökön lesznek 16 és 19 óra között, ezekre az ONLINE regisztráció csütörtöktől kezdődik!.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Szepesváry László-
Sasváriné  Szalai KatalinMárcius 27, Csütörtök
Barton ZoltánMárcius 27, Csütörtök
Ágoston ÉvaMárcius 27, Csütörtök
Balogh AndreaMárcius 27, Csütörtök
Dr.Baranyi Beatrix Március 24, Hétfő
Bálint TiborMárcius 27, Csütörtök
Berecz AndreaMárcius 27, Csütörtök
Bori MártaMárcius 24, Hétfő
Buda TiborMárcius 27, Csütörtök
dr.Czégé ImrénéMárcius 27, Csütörtök
Csaba LászlónéMárcius 27, Csütörtök
Csabai AttilaMárcius 27, Csütörtök
Csikós Judit Március 24, Hétfő
Csontos MiklósnéMárcius 24, Hétfő
Daróczi BertalanMárcius 24, Hétfő
Falnagy ÁgnesMárcius 24, Hétfő
Farkas RitaMárcius 24, Hétfő
Gellén GabriellaMárcius 24, Hétfő
Handbauerné Kishonti EmíliaMárcius 27, Csütörtök
Hangené Csuhaj KatalinMárcius 24, Hétfő
Hankó LászlónéMárcius 24, Hétfő
Hortobágyi BozsókaMárcius 24, Hétfő
Juhász ErikaMárcius 24, Hétfő
Kapitány- Völgyes DorottyaMárcius 24, Hétfő
Kiss Anikó Március 27, Csütörtök
Kovács CsabaMárcius 24, Hétfő
Molnár Ágnes-
Neugebauer GyörgyMárcius 27, Csütörtök
Németh-Bihari RitaMárcius 27, Csütörtök
Ostorics JúliaMárcius 24, Hétfő
P. Szabó MelindaMárcius 24, Hétfő
Dr. Paál ZsuzsannaMárcius 27, Csütörtök
Pej ZsuzsannaMárcius 24, Hétfő
Pusztai ÁgnesMárcius 24, Hétfő
Shopland, Kevin Március 24, Hétfő
Szabó MónikaMárcius 24, Hétfő
Szabóné Winkler Ágnes-
Szakács MargitMárcius 24, Hétfő
Szakonyiné Cseri BogátaMárcius 27, Csütörtök
Szuetta JuditMárcius 27, Csütörtök
Szulágyiné dr.Segesdi KatalinMárcius 27, Csütörtök
Szulágyi KrisztinaMárcius 27, Csütörtök
Tóth MarinaMárcius 24, Hétfő
Udvardi ImreMárcius 24, Hétfő
Zsidi ÉvaMárcius 24, Hétfő
       
Tanáraink terembosztása (pdf)


Publikálva : 2014/03/05 - 13:18
Utoljára módosítva : 2014/03/18 - 8:50

Biciklis tábor 2014 Balaton

A Könyveses nyár legnagyobb eseménye idén sem maradhat ki a programból!

image

Jelentkezési határidő: 2014. március 31.

Kedvcsinálónak néhány kép a tavalyi táborból!Publikálva : 2014/03/04 - 11:19
Utoljára módosítva : 2014/03/04 - 13:00

Galéria frissítés

A következő Könyveses eseményekről kerültek fel fotók galériánkba:

 

 

 

 Publikálva : 2014/03/03 - 15:20
Utoljára módosítva : 2014/03/04 - 11:51

Fotópályázat téli táborosoknak!

A Könyves fotópályázatot hirdet az idei téli tábor résztvevői számára. Fotóitokat 2 kategóriában nyújthatjátok be:
„Amit láttunk”
„Akik látták”

Fotóitokat JPG vagy JPEG formátumban nyújthatjátok be minél nagyobb felbontásban.

Képeiteket március 7-ig küldjétek el a:
konyves pont polc kukac yahoo pont com
emailcímre csatolt fáljként.

A levélben írjátok meg neveteket, osztályotokat, illetve hogy melyik képpel melyik kategóriában szeretnétek indulni.
Egy pályázó legfeljebb 4 képpel vehet részt a versenyen. Eredményhirdetés 2014. március 12-én a Díszteremben lesz.
A legjobb fotókból kiállítást rendezünk, ennek bemutatója az eredményhirdetéssel egy időben lesz.Publikálva : 2014/03/03 - 13:57
Utoljára módosítva : 2014/03/03 - 14:37

Téli Tábor 2014 Tapolca

Az elmúlt hét végén 3 izgalmas napot töltött el Tapolcán és környékén a Könyves-lakók egy igen jelentős létszámú csoportja. Az idei téli táborban 106 diák és 18 tanár dacolt az esővel, hideggel, sárral és még számtalan egyéb kihívással. Mindössze egy dolog volt, amivel nem kellett küzdeni: az unalommal.
Péntek reggel 7-től vasárnap este negyed 8-ig egymást érték a kirándulások, vetélkedők. Jártunk például a kékkúti ásványvízüzemben, a dörgicsei és az ecséri templomromoknál, a szentbékkállai kőtengernél, egy-egy csoport megmászta a Csobáncot, a Szent György-hegyet vagy a Badacsonyt, a fáradt túrázók kicsit pihentek a kehidakustányi fürdőben, sőt még egy izgalmas sportverseny is szerepelt a programban a tapolcai sportcsarnokban. Az utolsó napon a szigligeti várban küzdöttek a csapatok egymással és a széllel, körülnéztünk a salföldi majorban, végül pedig bobozni is lehetett Balatonfűzfőn.
Aki kíváncsi a tábor fotóira, az alábbi képre kattintva idézheti fel emlékeit, vagy irigykedhet azokra, akik pontosan tudják, mi is látható a képeken

Pusztai Ágnes /humánblog/

További képek a humán munkaközösség blogján!

Bucsku Klaudia 7.d osztályos tanulónk beszámolója a táborról:

Péntek kora reggel két busszal indultunk az iskola elől a téli táborba, mely idén Tapolcát és a Káli-medencét vette célba. Az első napon ellátogattunk a kékkúti ásványvíz palackozó üzembe, ez a gyárlátogatás különleges élmény volt. A kőtengernél, Szentbékállán nagyon jót játszottunk. Félelmetes volt felmászni a hatalmas ingó sziklákra. A nap többi részében megnéztünk az Ecséri kolostorromot, Révfülöp határában, ahol szalonnát sütő ferences szerzetesektől kaptunk feladatokat. Este részt vettünk egy tapolcai vetélkedőn, amiből megismerhettük ezt a szép várost. A második nap túrázni mentünk három különböző hegyre. A Csobánc, a Badacsony és a Szent-György hegy közül, én a Csobáncot választottam, mert ez ígérkezett a legkönnyebbnek, de még ezen is jól elfáradtam. Gyönyörű volt a hegytetőről a kilátás. A játékban szerintem kicsit nehezek voltak a kérdések, de mindhárom csapat jól teljesített. A túra után wellnessezni mentünk Kehidakustányba, ami nagyon jól esett a sok séta után. Este a tapolcai sportcsarnokban vetélkedtünk, ezt nagyon élveztem, mert sok vicces feladatot kellett teljesítenünk.
Harmadik nap szigligeti várjátékokat játszottunk, és ellátogattunk a salföldi majorba, ahol megnézhettünk szürkemarhákat és sok más háziállatot. Ebédnél kihirdették a vetélkedők győzteseit, én két zacskó gumicukrot is nyertem. Végül hazafelé megálltunk Balatonfűzfőn bobozni, ami a tábor zárásaként nagyon jó volt.
Nekem összességében nagyon tetszett ez a tábor, jó programok voltak, sokat nevettünk, nagyon jól éreztük magunkat.Publikálva : 2014/03/03 - 13:48
Utoljára módosítva : 2014/03/03 - 15:44

Éjszakai sportnap - Időpont változás!

Az előzetesen meghirdetett időponttal ellentétben március 21-én kerül megrendezésre az idei Éjszakai sportnap.Publikálva : 2014/03/02 - 20:14
Utoljára módosítva : 2014/03/02 - 20:18

Miniszteri elismerésben részesült gimnáziumunk

image

A VII. Asztrofizikai és csillagászati diákolimpián szerzett bronzérméért Granát Roland (iskolánk tavaly érettségizett tanulója) miniszterelnöki kitüntetést és miniszterelnöki ösztöndíjat,, felkészítő tanára és a csapat vezetője Udvari Imre tanár úr miniszteri és miniszterelnöki kitüntetésben is részesült. A Könyves Kálmán Gimnázium mint támogató szervezet miniszteri oklevelet kapott az alábbi illusztris szervezetekkel együtt:

a Szegedi Tudományegyetem Élettani Szervezettani és Idegtudományi Tanszéke,
a Magyar Filozófiai Társaság,
a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizikai Intézete,
a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság,
az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézete,
a Bolyai János Matematikai Társulat,
az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium,
a Magyar Földrajzi Társaság.

Gratulálunk a szép sikerekhez!

A díjátadón készült további fotók:

 Publikálva : 2014/02/10 - 12:35
Utoljára módosítva : 2014/03/03 - 9:04

Házirend 2014

         
Házirend (2019 - pdf)


Publikálva : 2014/02/02 - 12:43
Utoljára módosítva : 2019/03/19 - 11:31

Néprajzi szakkör

Kedves diákok! Néprajzi szakkör indul az iskolánkban!
A szakkör nyitott és csatlakozni lehet folyamatosan!
Időpontja: keddenként a nyolcadik órában,
Helyszíne: olasz szaktanterem.
Tanár: Paál Zsuzsanna
A Tradíció Szakkör weboldala:
www.neprajz.weebly.com (tematika és jelentkezési lap)Publikálva : 2013/12/19 - 13:07
Utoljára módosítva : 2014/01/11 - 12:09

Galaxisok találkozása a Könyvesben

A humán munkaközösség minden tagja nagy lelkesedéssel vetette bele magát a program szervezésébe. Igazi csapatmunka volt, számos megbeszélés, egyeztetés előzte meg a rendezvényt. A program ötletgazdája P. Szabó Melinda volt, az ő javaslatára neveztük el „Galaxisok találkozásának” a rendezvényt. A Gutenberg-galaxis találkozott a felettünk lévő galaxissal, hiszen iskolánknak csillagvizsgáló planetáriuma is van, ezen az éjszakán az érdeklődők a távcsövet az égbolt felé fordíthatták és várták az ISON üstököst.
Közben persze zajlott az élet az éjszakai iskolában. Közel 130 diák várta izgatottan, mi fog történni, milyen meglepetéssel készültek a tanárok.
Azt est kezdetén közösen megnéztük a könyv-trailer pályázatra érkezett alkotásokat. Számos, nagyon jó színvonalú kisfilm készült, nehéz volt a döntés. A közönség szavazatai alapján A vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyvről készült trailer nyert ( készítői: Szekér Dóra és csapata). Ezután indultak a felolvasások.

image

A könyvtárban klasszikus irodalmat lehetett hallgatni egész éjjel, Ágoston Éva tanárnőnél a szórakoztató irodalom gyöngyszemei hangzottak el, Ostorics Júlia tanárnő a megfáradt „galaxis-utazókat” látta vendégül a mese-teremben felolvasásra, játékra.
Iskolánk volt diákja, Kun Dorottya a kézi könyvkötés rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket, Winkler Ágnes és Farkas Rita tanárnők kódexet készítettek a diákokkal együtt, valódi, kézzel készített merített papírokból.

image
image

És ha már „galaxis-utazók”- ról beszéltünk, természetesen nem maradhatott ki a sci-fi sem. Először egykori diákunk, Molnár Gábor író mesélt az alkotói folyamatról, aztán Zsidi Éva tanárnővel közösen képregényt alkottak a gyerekek.
Közben a díszteremben Kiss Anikó és Pusztai Ágnes tanárnő irodalmi vetélkedője szórakoztatta a diákokat.
Éjfélkor közös versmondásra gyűltünk össze. Berecz Andrea tanárnő segítségével a 100 éves Weöres Sándorra emlékeztünk, a Csiribiri című versét mondtuk el egyszerre közel 150-en.
Aki csendesebb programokra vágyott, az nézhetett filmet, hallgathatott hangos könyvet, az éhezőket pedig az Irodalmi Kávéház várta, házi sütivel, újságokkal, társasjátékokkal.

image

És még nem volt vége a meglepetéseknek.
Hajnali 4 órakor Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt látogatott el hozzánk. Ő is felolvasott nekünk, majd díjat adott át Udvardi Imre tanár úrnak, akinek tanítványa, Granát Roland a 2013-as Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián 3. lett. Sajnos az ISON üstökös nem mutatta meg magát, felhők takarták az eget, de azért így is szép látványban volt részük az érdeklődőknek, lehetett látni a Holdat, a Jupitert, az Orion-ködöt.
Ezután még a Csillagok háborúja című filmhez kapcsolódó vetélkedő következett, Berecz Andrea tanárnő vezetésével.
Aki még ezek után sem álmosodott el, az még mindig csatlakozhatott valamelyik felolvasó csapathoz.
Reggel 7 órakor ért véget a Galaxisok találkozása a Könyvesben. Búcsúzásképpen mindenki felírta kedvenc olvasmányának szerzőjét, címét egy cédulára, azt rákötötte egy lufira és a hagyományos Könyveses „ingyiri - bingyiri” kiáltással engedtünk fel a „galaxisba”.

image

Azt gondolom, nagyon sikeres, jó hangulatú program volt. Remélem, hogy ez is számos résztvevő életében azok közé az emlékezetes pillanatok közé tartozik majd, amiről szívesen mesél évekkel később is.
További fotók itt: Galaxisok találkozása galéria

Mindez persze nem sikerült volna a lelkes, olvasni szerető diákok nélkül, köszönjük nekik a részvételt.
Végül hadd köszönjem meg a szervező, részt vevő, érdeklődő kollégáim munkáját, hiszen nagyon sokan dolgoztunk azért, hogy egy ilyen emlékezetes program jöjjön létre.
Ágoston Éva, Baranyi Beatrix, Berecz Andrea, Farkas Rita, Hankó Lászlóné, Hortobágyi Bozsóka, Kiss Anikó, Molnár Ágnes, Monoki Ádám, Ostorics Júlia, Pej Zsuzsanna, Pusztai Ágnes, Sömjén Gábor, Szakács Margit, Szepesváry László, Szuetta Judit, Udvardi Imre, Winkler Ágnes, Zsidi Éva
                                                                P. Szabó MelindaPublikálva : 2013/12/08 - 20:50
Utoljára módosítva : 2013/12/11 - 15:24

Sítábor 2013

Iskolánk sítábort szervez Ausztriába, melyre szeretettel hívunk és várunk.
A tábor helye: Seeboden (Ausztria, Karintia tartomány, Budapesttől kb 560 km)
Szállás: Hotel Steiner, mely közvetlenül a tó partján épült, 100 fő elhelyezésére alkalmas, osztrák üzemeltetésű szálloda. A ház csodálatos fekvésén kívül remek kikapcsolódást kínál a megfáradt sízőknek, a ház aljában uszoda és szauna található.
Elhelyezés: 2, 3, vagy 4 ágyas összkomfortos, tv-vel ellátott szobákban.
Ellátás: félpanzió (bővített kontinentális reggeli, 3 fogásos vacsora)
Sízés: Goldeck, 7 km-re a szálláshelytől
- 10 km fekete
- 11 km piros
- 12 km kék
- összesen 33 km pálya, 2 kabinos, 2 ülős, és 5 húzólift
A Goldeck az utóbbi 2 évben hatalmas fejlesztésen ment keresztül, 1 új kabinos lift, 1 új 6-os ülős lift, és új sípályák épültek.
Utazás: busszal
Időpont: 2014. január 26. (vasárnap) – január 31. (péntek), 6 nap/5 éjszaka, 4 teljes nap síelés.
Részvételi díj:

Diák (1995 és utána születettek): 80550 Ft
Junior (1988 és 1994 között születettek): 84550 Ft
Felnőtt (1987 és előtte születettek): 95550 Ft


További részletek és információk a testnevelőknél!Publikálva : 2013/11/06 - 11:37
Utoljára módosítva : 2013/11/06 - 11:44

Gólyahét 2013

A fontos dátumok:

Gólya Est főpróba november 7-én, csütörtökön 15 órától az Ady Endre Művelődési Központban

Gólya Est előadás a szülőknek, hozzátartozóknak: november 8-án pénteken 17 órától az Ady Endre Művelődési Központban

Gólyasziget november 9-én, szombaton 8.45-től, a Margitszigeten

 Publikálva : 2013/11/06 - 11:12
Utoljára módosítva : 2013/11/20 - 18:28

Internetes tehetségkutató verseny a Könyvesben

Matematikából és magyar nyelvtanból ötfordulós, levelezős feladatmegoldó versenyt hirdetünk.
A nyelvtan versenyt két korcsoportban hatodikosoknak és nyolcadikosoknak hirdetjük meg,
matematikából négy korcsoportban, ötödikesek, hatodikosok, hetedikesek és nyolcadikosok jelentkezhetnek. A versenyzőknek havonta küldünk új feladatsort. Decemberben és februárban feladatmegbeszélő foglalkozást tartunk. Márciusban a versenyzőknek házi versenyt rendezünk.

Jelentkezés
matematikából:

nyelvtanból:

e-mail címeken lehet!

A jelentkezéseket a rendszerünk 2013.október 11-én, pénteken 12 órától fogadja!

                 
Részletes versenykiírás matematikából (pdf)
Részletes versenykiírás magyar nyelvtanból (pdf)


Publikálva : 2013/10/10 - 17:48
Utoljára módosítva : 2013/11/20 - 18:29

Vissza

 
Hivatalos
Könyves élet