Könyves Kálmán Gimnázium
KKG épület
1043 Budapest,
Tanoda tér 1.
Tel.: 369-3388
Fax: 399-2093
OM kód: 035227
E-mail: info@mail.kkg.hu
Fenntartónk
A 2018/19-es tanév programja  

Tankerületi honlap

FENNTARTÓNK ELÉRHETŐSÉGE

Események

Népszerű angol és amerikai karácsonyi filmek délutánja
Időpont:

2018. december 13-án 15 órától az alagsori angol teremben

Kedvelt angol nyelvű karácsonyi filmek részleteit mutatjuk be. 3 fős csapatokban lehet vetélkedni a filmekről és a karácsonyról szóló kérdésekről nagyon aranyos és finom díjakért ünnepi hangulatban.

Részletek

Karácsonyi Koncert a Könyvesben
Időpont:

2018. december 19.( szerda), 17 óra Díszterem

Szeretettel meghívunk mindenkit a Könyves hagyományőrző Karácsonyi koncertjére, amelyen a Gimnázium zenekedvelő tanulói és tanárai szerepelnek.

Részletek

Régebbi eseményekIskolánk történelme

image

Újpest lakossága a népesség növekedésével egyidejűleg hangsúlyozottan ipari társadalommá alakul át.Következésképpen az általános műveltség igényén kívül hamarosan jelentkezik a szakmai képzettség szükségessége is. Korán, már 1864-ben megszervezik az újpesti iparos tanoncok vasárnapi iskoláját. 1895-ben faipari szakiskola nyílik, a mai Fa- és Fémipari Szakközépiskola őse. Újpest középiskolásai ebben az időben Pestre jártak tanulni. A közlekedést lehetővé tette az 1866-ban a Kálvin tér és Újpest között létesített lóvasút.

Mindezek ellenére a pesti iskolák telítettsége miatt szükség volt egy helyi gimnázium felállítására. Többszöri kísérletezés után 1905. július 29.-én határozatilag kimondta a gimnázium létesítését a községi képviselő-testület. Ugyanezen év szeptember 4.-én meg is nyíltak az iskola kapui. Teljes kifejlődése az 1911/12. tanévben fejeződött be, nyolcosztályos fogimnáziummá vált. A főgimnázium elnevezés megkülönböztetésül volt használatos. Az országban ugyanis több helyütt csak az alsó négy osztály működött. Ezek voltak az ún. kis vagy algimnáziumok. Ma az általános iskolák V-VIII. osztályainak felel meg. A főgimnázium megjelölés jelezte, hogy az iskola érettségi bizonyítványt nyújt, birtoklása a katonaságnál karpaszomány viselésére jogosít, ez pedig egy évre csökkenti a kötelezo katonai szolgálatot.

image

A főgimnázium szó használata tehát mintegy rangot jelentett, öntudatot is kifejezett. Újpest lakosságának büszkesége iskolájára jogos volt, mert mindössze háromnegyed évszázados fejlődés után valósított meg olyan iskolát, amilyennel az országban több, sokszázéves település rendelkezett.

image

Az első igazgató Klima Lajos lett, Mildenberger Mártonnak, Újpest alapító telepesének és első hegyközségi bírájának dédunokája.

Az első tanári testületből csak egyetlen nevet emeljünk ki. Az első énektanár Erkel Sándor karnagy lett, Erkel Ferenc unokája. Nevének történelmi súlya jelképi erővel idézi mindazoknak a kiváló tanáregyéniségeknek emlékét, akiknek munkája a letelt háromnegyed évszázad folyamán művelodésbeli rangot és társadalmi megbecsülést szerzett az intézetnek.

2.oldal a 4 oldalból
« Első < 1 2 3 4 > Utolsó »


Publikálva : 2004/05/17 - 8:31
Utoljára módosítva : 2009/11/25 - 8:29

Vissza

 
Hivatalos
Könyves élet