Könyves Kálmán Gimnázium
KKG épület
1043 Budapest,
Tanoda tér 1.
Tel.: 369-3388
Fax: 399-2093
OM kód: 035227
E-mail: info@mail.kkg.hu
Fenntartónk
A 2018/19-es tanév programja  

Tankerületi honlap

FENNTARTÓNK ELÉRHETŐSÉGE

Események

Népszerű angol és amerikai karácsonyi filmek délutánja
Időpont:

2018. december 13-án 15 órától az alagsori angol teremben

Kedvelt angol nyelvű karácsonyi filmek részleteit mutatjuk be. 3 fős csapatokban lehet vetélkedni a filmekről és a karácsonyról szóló kérdésekről nagyon aranyos és finom díjakért ünnepi hangulatban.

Részletek

Karácsonyi Koncert a Könyvesben
Időpont:

2018. december 19.( szerda), 17 óra Díszterem

Szeretettel meghívunk mindenkit a Könyves hagyományőrző Karácsonyi koncertjére, amelyen a Gimnázium zenekedvelő tanulói és tanárai szerepelnek.

Részletek

Régebbi eseményekIskolánk történelme


Iskolánkban tanított 1911-12-ben Babits Mihály, a híres költő is. Újpesti élményeit Kártyavár című regényében fogalmazta meg.
Iskolánk mai otthonába a Wenetziáner utcai épületből 1914-ben, az első világháború évében települt át. A tervező műépítészek, Tory Emil és Pogány Móric az épület klasszicizáló jellegével a belül folyó művelődési munka klasszikus tartalmát és szellemét akarták kifejezésre juttatni. A homlokzat timpanonszerűen kiképzett felső részére csillogó mozaik kövekből kirakva felkerült a történelmi magyar címer.
Az újpesti gimnázium belehelyezkedése az őt körülvevő társdalomba tehát harmonikus volt. A huszonötéves fennálláskor az évvégi értesítőben megjelent méltató cikk ezt így fejezi ki:

“25 év alatt iskolánk a város minden hozzáfűzött reményét és vágyát megvalósította. Városunk társadalmi, kulturális és szociális életének fontos tényezője lett.”

1945 után az iskolaügy területén az új korszak egész iskolarendszerünket érintő változásokkal kezdődött. Az általános iskolák bevezetésével (1945, 1946) alsó- és középfokú iskolázásunk teljes szerkezeti felépítése átszerveződött. A legnagyobb szervezeti változáson a középiskola esett át, elvesztette alsó négy osztályát.

A Dolgozók Gimnáziumának megszervezését a tanári testület teljes lendülettel végezte el (1947). Létesítését Újpest munkástelepülés jellege tette szükségessé. 1962/63-ban épületen belül önálló iskolává alakult. Új kezdeményezésre is sor került: 1955-ben megépült az iskola csillagvizsgálója.

image

1956 fegyveres harcaiban a gimnázium épülete ágyúlövésektől tetemes károkat szenvedett.

A helyreállítás egyúttal továbbépüléssé szélesedett a hatóságok, a társadalom és az iskola összefogása révén. Az épület a Tavasz utcai oldalán toldást kapott. Az új szárny három hivatalsegédi lakást és egy tanteremtöbbletet eredményezett. Az utóbbiban ma a könyvtár foglal helyet. Az alagsorban, a volt hivatalsegédi lakások helyén ebédlő és három politechnikai műhely létesült. A hatvanas évek elején elkészült a sportudvar, és megtörtént az iskolaudvar parkosítása is.

Az iskola utóbbi 20 éve az állandó reformok jegyében telt el. A hetvenes években megjelent a helyi tervezés igénye, beindult a fakultációs rendszer.

1983-ban bevezették az ötnapos munkahetet, ezzel a tanulók leterheltsége igen megnőtt.

Újabb változásokat hozott a magyar iskolaügy életében az oktatási törvény elfogadása 1986-ban.

3.oldal a 4 oldalból
« Első < 1 2 3 4 > Utolsó »


Publikálva : 2004/05/17 - 8:31
Utoljára módosítva : 2009/11/25 - 8:29

Vissza

 
Hivatalos
Könyves élet