Menü Bezárás

Lengyelországi kaland (9. D)

Iskolánk 9.D osztálya a Wacław Felczak Alapítvány “POLONICA VARIETAS” lengyelországi osztálykirándulás pályázatán 2.000.000 Ft mértékű támogatást nyert.

A pályázat célja a 14-19 év közötti középiskolás diákok megismertetése a lengyel kultúrával, a lengyel–magyar barátság eszméjével, a két ország közötti történelmi kapcsolatokkal, továbbá a Lengyelországról szóló ismereteik bővítése a diákok saját személyes élményein keresztül.

A kitűzött célt teljes mértékben sikerült megvalósítani, felejthetetlen három napot töltöttünk Lengyelországban 2022. októberében.

A kirándulásról Szirányi Hanna beszámolója olvasható az alábbiakban.

Már attól a perctől kezdve, hogy a tanárnő tájékoztatott minket a Waclaw Felczak Alpítvány pályázatáról, az egész osztály teljesen bezsongva várta az eredményt.

Miután megtudtuk, hogy mehetünk, már senki sem tudta kordában tartani a lelkesedését. Mire eljött A nap, már az ötkor kelést sem bántuk, mindenki időben a Mercibuszban volt, ami mellesleg mindenképp a legmenőbb jármű, amivel valaha volt szerencsénk osztálykirándulni. Maga a buszút hosszú volt, de szerencsére döccenőmentes. Csupán nyolc óra és jó pár mosdószünet után, délután 2-kor már Lengyelország látványosságait csodálhattuk második idegenvezetőnk társaságában. Ezen a napon a krakkói királyi palotát, a sárkány szobrot és a főteret néztük meg ahol a Mária templom is található. Minden épület gyönyörű volt és sok érdekességet hallhattunk róluk. Mindemellett még a Waweli Székesegyházba is bemehettünk, ami fantasztikus élmény volt!

Ahogy egyre több helyen jártunk, egyre több minden kapcsolódott össze a töriórán tanultakkal, ami nagyon érdekes volt. Krakkói barangolásunk után visszapattantunk a buszba ami elvitt minket a szállásunkra. Kiosztottuk a szobákat, lepakoltunk és már mentünk is az ebédlőbe ahol 3 fogásos vacsorával vártak minket. Vacsora után még sokat beszélgettünk aztán 10:30 körül már mindenki aludni készülődött, hiszen másnap is sok program várt ránk.

Következő reggel mindenki korán kelt ugyanis a finom reggeli után 8:30 már útnak is indultunk következő úticélunk, Tarnów felé. Körülbelül 1 órán belül el is értük Bem József szülővárosát, ahol első utunk a tábornok lebegősírjához vezetett. Ott a Himnusz éneklésével, virággal és mécsessel emlékeztünk meg a hősről.

Ezután Tarnów belvárosát vettük célba, ahol megnéztük a városházát és a piacteret, majd a kapott 1 óra szabadidőben remek pirogot ebédeltünk. Ezek után visszatértünk a buszhoz, de a napnak még közel sem volt vége! Elindultunk a programra, amit én személy szerint a legjobban vártam, a Bochniai sóbányába. Bő 40 perc buszozás után már ott is álltunk a bánya épülete előtt. Nem sokkal később a helyi vezetőnk is megérkezett, akinek mondandóját idegenvezetőnk fordította. Miután mindenki készen állt, nyolcasával elindultunk a lifttel ami 72 emeletet vitt minket lejjebb és így visszatekintve csak icipicit volt halálközeli élmény. Lent aztán felültünk egy bányavasútra, majd gyalog mentünk tovább, rengeteg mindent tanulva a bánya történetéről. Voltunk föld alatti tornateremben, étteremben és még kápolnában is! Nagyon jó volt!

A bányalátogatás után visszasiettünk a szállásra, majd egy gyors, de laktató vacsora után elindultunk esti városnézésünkre Kazimierz városrészben. Ott egy kis idegenvezetés után kaptunk szabadidőt, ami alatt mindenki maga fedezhette fel a környéket. Nagyon jó nap volt, esteré viszont elfáradtunk.

Harmadik nap reggel mindenki összepakolt, majd reggeli után már csomagjainkkal a buszban indultunk Lengyelország hegyi fővárosa, Zakopané felé. Az út jó hangulatban telt és a várt idő alatt oda is értünk. Már a buszból tanulhattunk Zakopane történetéről és építészetéről, de amikor kiszálltunk, mindezt testközelből is megtekinthettük. Ellátogattunk a Hírességek Temetőjébe is, ahol megemlékeztünk Wacław Felczakról.

Megnéztünk egy fatemplomot is ami nagyon szép volt, Utána itt is kaptunk egy kis szabad időt, ami alatt mi a barátnőimmel megtekintettük a sétálóutcát és a sajtpiacot (ahol nem csak sajtot lehetett kapni). Nagyon jól éreztük magunkat! Végül még indulás előtt megnéztük a Fatimai Szűzanya kegytemplomát is, ami lenyűgöző volt kívül-belül. Mindezek után a visszaszálltunk Mercibuszba és megkezdtük hosszú-hosszú utunkat Budapestre. Hazafele már kevesebb wc szünettel és egy szlovák Tesco szünettel viszonylag gyorsan hazaértünk, de az út is nagyon buli volt. Összességében nagyon jól éreztem magam az egész út során, csodálatos lehetőség volt utazási, tanulási és az osztály összehozásának szempontból is. Nagyon örülök, hogy részt vehettem benne!

Szirányi Hanna