Könyves Kálmán Gimnázium
KKG épület
1043 Budapest,
Tanoda tér 1.
Tel.: 369-3388
Fax: 399-2093
OM kód: 035227
E-mail: info@mail.kkg.hu
Fenntartónk


A holokauszt emléknapja - online megemlékezés

Kedves Diákok, Kollégák!

Szorongva éljük hétköznapjainkat, ünnepeinket. Ismeretlen terepen járunk.  Mindnyájan abban reménykedünk, hogy az az elbizakodott nyugalom, ami a béke boldog évtizedeiben eltöltött mindnyájunkat csupán ennyiben sérül. Némi szorongás. Kis türelem, és aztán vége. Minden ugyanúgy folytatódik, mint azelőtt. Jóléti világunkban ez csak egy kis intermezzo. Halljuk a kegyetlen számokat, de amíg nincs hozzá közünk, addig nincs hozzá közünk. Számok maradnak.

Vannak azonban számok, melyek máskor, más időkben teljesen mást jelentettek. Nem lehetett távolságot tartani tőlük. Olyan idők számai, amikor biztosan tudták, hogy a számok előtti idők már soha nem fognak visszatérni. Ezekben a napokban különös jelentősége van az emlékezésnek azokra a napokra.
Az 1941. évi népszámlálás alapján a zsidótörvények hatálya alá esett magyarok száma780 000-820 000 volt, a holokausztnak 550 000-nél kevesebben, de
440 000-nél többen estek áldozatul.

A holokauszt görög eredetû szó; eredeti jelentése égõ áldozat. Tágabb értelme: „ami a tûzben pusztul el”. Ez a szó a zsidóság tragédiájának megnevezéseként vált ismertté.  A holokauszt annak a programnak a következménye, melynek célja a zsidóság teljes megsemmisítése volt.

A holokausztnak nevezett tragikus és példátlan történelmi eseménysor, mindaz, ami a magyar és az európai zsidósággal a nácizmus éveiben történt, a józan gondolkodás számára mindmáig felfoghatatlan.  A holokauszt a magyar történelemnek is része, nemzeti tragédiánk.

A holokauszt emléknapja alkalmat ad arra, hogy felidézzük a múltat és emlékezzünk az áldozatokra.

Az emlékezés napja a mai nap. Április 16. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg vidéki a zsidók gettókba költöztetése Északkelet-Magyarországon és a Kárpátalján. A példátlan gyorsasággal lezajlott gettósítás után mindössze néhány hét alatt, május közepe és július eleje között, a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták. A csekély számú munkaképesnek ítélt ember közül is csak kevesen élték túl a megpróbáltatásokat: a magyar vidék többszázezres zsidóságából mindössze néhány tízezren tértek vissza.

A deportálás rányomta bélyegét az ország egész arculatára, társadalmára és gazdaságára. Teljesen átrendezte a zsidóság demográfiáját. A zsidóság hitközségei elpusztultak, a hagyományos zsidó kultúra legnagyobb része megsemmisült.  Ezzel a nemzeti kultúránk is pótolhatatlan veszteséget szenvedett.

Berecz AndreaPublikálva : 2020/04/16 - 12:30
Utoljára módosítva : 2020/08/27 - 18:04

Vissza

 
Hivatalos
Könyves élet