Könyves Kálmán Gimnázium
KKG épület
1043 Budapest,
Tanoda tér 1.
Tel.: 369-3388
Fax: 399-2093
OM kód: 035227
E-mail: info@mail.kkg.hu
Fenntartónk


Filmpályázati sikerek

A 2017-2018-as tanév egyik legnagyobb sikerét két tavalyi 11. A-s diákunk, Pethő Műrk és Palkó Dániel érte el a Budapest Főváros Levéltára által kiírt filmes pályázaton. A kihívásról és a film elkészítéséről Palkó Dániel készítette az alábbi beszámolót. Íme!

„Még mielőtt 2018-ban kitört volna a nyári szünet, előtte Márkkal belevágtunk egy nagyon érdekes projektbe. Budapest Főváros Levéltára kiírt egy pályázatot, aminek keretében betekintést kaptunk, hogy mit is csinálnak a levéltárakban, milyen szakemberekre támaszkodnak a kutatók. A pályázat elnevezése: Kaland a levéltárban. Ez egy európai uniós projekt volt, melyben, ha jól tudom, öt ország levéltára vesz részt. Novemberben kerül majd megrendezésre ennek a projektnek a lezárása Zágrábban, és a Levéltárban készült filmek mindegyikét elviszik erre az eseményre.
Először egy tárlatvezetésre mentünk el, ahol körbe vettek bennünket. Még a páncélban is voltunk, ahol nagyon értékes iratokat őriznek. Egy céhes könyvet is láttunk, ami a török korból származik. A tárlatvezetésre, azért volt szükség, hogy inspirációt találhassunk a filmünkhöz. Márkkal egy zenés alapú filmen gondolkoztunk, amiben egy iratnak az útját mutatjuk be. Ezt az ötletünket meg is valósítottuk (a csatolt linken keresztül meg is lehet tekinteni a kész filmet). Az egészben az volt a legjobb, hogy mi mentünk legelőször forgatni, így sok időnk maradt az utómunkára. A forgatás is nagyon jó volt, mert amit elterveztünk mindenki úgy segített minket. Például, ha a páncélban akartunk forgatni, akkor beengedtek oda, és ott tudunk felvenni vágóképeket. Nagyon jó volt. Márkkal nagyon jól össze tudtunk dolgozni elejétől a végéig, megálmodtuk közösen a forgatókönyvet, a forgatásnál meg közösen vittük előre a projektet. Szakács Margit tanárnő is segített minket ebben a projektben, nagyon jó tanácsokkal látott el bennünket.
A levéltár még egy második filmnek a leforgatására is felkért minket, aminek nagyon örültünk. Ebben a filmünkben inkább a levéltárnak a működésére és dolgozóira voltunk kíváncsiak, ezért egy ismeretterjesztő filmet készítettünk, melyben két levéltári dolgozót interjúvoltunk meg. Ezt a műfajt azért szeretem, mert az interjúalanyok ugyanazokra a kérdésekre válaszoltak, és azáltal érdekesebb lett a film, hogy egymás szájába adták a szót.
A díjátadó ünnepségen, amire június 21.-én került sor, a zsűri a dobogó második helyére „ítélt” minket, aminek nagyon örültünk. A második helyezett filmünk a zenés videó lett.
Röviden ennyi történt, meg erre emlékszem, de nagyon sokat tudtunk belőle profitálni, mint leendő filmesek.” (Palkó Dániel)
A zenés videó az alábbi linken tekinthető meg.
Az ismeretterjesztő filmet pedig, itt lehet megtekinteni.

A humán munkaközösség cikkePublikálva : 2018/11/14 - 12:28
Utoljára módosítva : 2019/01/07 - 12:38

Vissza

 
Hivatalos
Könyves élet