Könyves Kálmán Gimnázium
KKG épület
1043 Budapest,
Tanoda tér 1.
Tel.: 369-3388
Fax: 399-2093
OM kód: 035227
E-mail: info@mail.kkg.hu
Fenntartónk

Nyitvatartás a 2013/2014-es tanévben:

Hétfő 9-15
Kedd 11 -15
Szerda 9 -15
Csütörtök 8-11 12-15
Péntek zárva


Hírek, események a könyvtár életéből a 2010/11-es tanévben

image

Ez a tanév is eseménydúsan telt a könyvtár életében.
Szeptemberben részt vehettem egy gdanski eTwinning projektpartner kereső konferencián.
A találkozónak eredménye is lett, az ősz folyamán beindítottuk az „Irodalmi Szalon” nevű projektünket.

Egy lengyelországi középiskola könyvtárával közösen hónapokon keresztül dolgoztunk együtt. A projekt témája: egy – egy kortárs magyar, illetve lengyel szépirodalmi mű közös feldolgozása.
A választás Szabó Magda Abigél és Olga Tokarczuk Sok dobon játszani című művére esett.
Nagy lelkesedéssel vetettük bele a munkába magunkat október első napjaiban.

image

Először meg-hirdettük az iskolában a programot, bárki jelentkezhetett, korosztálytól függetlenül. Számos kolléga, tanítvány érdeklődött a projekt iránt. A magyar csapat végül így állt össze - tanárok: Ágoston Éva, Balla Réka, Ostorics Júlia, Pusztai Ágnes, P.Szabó Melinda, diákok: Barkó Henrietta, Boda Nikolett, Csikász Luca, Halász Julianna, Horváth Anna, Jakab Bernadette, Jasztrabszki Zsófia, Kiss Edina, Losonczki Eszter Lilla, Meskó Viktória, Molnár Borbála, Nagy Edina, Nagy Petra, Salfay Noémi, Sándor Kata, Szabó Sarolta, Tomori Dániel, Tóth Tekla, Zöld Viviána.

image

A szamotuly lengyel csapat hasonló létszámú volt, ott a munkát a két iskolai könyvtáros, Ewa Partyka és Lena Sucharska irányította.
Célunk az volt, hogy a kortárs irodalmi mű feldolgozása során a részt vevők megismerjék egymás országának irodalmát, kultúráját; a közös együttműködésben való aktív részvétellel fejlődjön a tanulók nyitottsága, empátiája és persze nem utolsó sorban fejlődjön angol nyelvi kommunikációs kézségük, hiszen nemzetközi projektről lévén szó, angol volt a kapcsolattartás nyelve.
Az első félévben a magyar regényt dolgoztuk fel, sok érdekes feladattal. (Regényér-telmezés, könyvajánló készítés közösen, quiz, képes rejtvény, fiktív naplórészletek írása, Abi-gél-porté készítése.) Decemberben vendégül láttuk Katarzyna Sytko-t, a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettesét, aki a lengyel kultúráról, irodalomról mesélt nekünk. Megpróbál-tunk élő kapcsolatot is teremteni a lengyel diákokkal, egy alakalommal sor került Skype-on való találkozásra, noha a technika ördöge próbára tett bennünket.

image

A tavasz során került volna sor a lengyel írónő művének feldolgozására. Annak ellenére, hogy sokan elolvasták a novellákat, itt már fogyóban volt a gyerekek lelkesedése, a 12-esek az érettségire készültek – így a projekt ezen része kevésbé volt sikeres. A budapesti Tavaszi Könyvfesztivál díszvendége volt Olga Tokarczuk, akit érdekelt, részt vehetett egy személyes találkozón, amit új könyve bemutatója kapcsán tartottak.

image

A projekt értékelésekor arról beszéltünk a kollégákkal, hogy a kisebb kudarcok ellenére mindenképpen sikeres volt a kezdeményezés, a több hónapon át tartó közös munka során értékes, jó információkat kaptak a gyerekek és mi magunk is, szép élményekben volt részünk.
Én ezúton szeretném még egyszer megköszönni tanár kollégáimnak az önzetlen, lelkes, támogató segítségüket, nélkülük nem jöhetett volna létre az „Irodalmi Szalon”.
Miközben egy modern, infokommunikációs eszközökkel zajló nemzetközi projektben vettünk részt, azért persze a hagyományos programok sem maradtak el.
Az idei tanévben három könyvtári versenyen vettek részt a gyerekek. Az országos Bod Péter Könyvtárhasználati versenyre Lekli Henrietta 9.A osztályos tanuló készült föl; a kerületi Pedagógiai Szolgáltató Központ könyvtári munkaközössége által meghirdetett „Mű-mese” című pályázatra. 6 tanuló küldött be pályaművet (egy ismert képzőművészeti alkotáshoz, festményhez kellett „mesét” írni); három tanuló ért el helyezést: Frankó Petra (8.D) II. lett, Tóth Márton (7.C) III., Földi Fruzsina (8.C) IV. helyen végzett.
A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet szeptemberben hirdette meg az egész éven át tartó versenyét „Apróságokból világváros” címmel. A részt ve-vőknek kéthetente interneten elküldött, Budapest kultúrtörténetével kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, elsősorban hagyományos könyvtári források segítségével, illetve negye-dévente egy-egy szóbeli forduló is volt. Ezen a nemes, igencsak kitartást igénylő versenyen a 9.A-sok csapata ( Babó Máté, Maléth Bence, Nagy Kata, Zagyva Balázs) képviseli iskolánkat, s a 41 csapat közül az elsők között várja az utolsó, nagy , szeptemberi végső megmérettetést.
A tanév folyamán két alkalommal adtam hírt a könyvtárban folyó munkáról nagyobb nyilvánosság előtt. Szeptemberben az MFPI által a budapesti könyvtárostanárok számára szervezett Szakmai Napon tartottam előadást a Könyvtárostanárok etikai alapelvei és a könyvtárostanár mindennapjai címmel, márciusban a Könyvtárostanárok Egyesületének felké-résére az „ Irodalmi Szalon” eTwinning projektünket mutattam be az ország más tájairól érkezett kollégák számára.
Áprilisban három tanulócsoportunk látogatott el a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba, ahol a könyvtárral való megismerkedésen túl adatbázis-bemutatón is részt vehettünk.
Sikerült folytatnunk a tavalyi kezdeményezést, idén vendégünk volt egy rendhagyó irodalmi óra erejéig Karafiáth Orsolya, írónő. Beszélgetés közben derült ki, hogy nem először jár a Könyvesben, gimnazistaként járt nálunk discóban néhányszor! smile
Persze a színes, látványos programok mögött a könyvtár hétköznapjai is zajlottak, a szokásos munkával. Részleges leltár volt májusban, jelenleg 28.598 kötet az állomány nagy-sága. Néhány számadat a látogatottságról. A 2010/11-es tanévben 500 volt a beiratkozott olvasók száma, ebből új felhasználó 130 fő, aktív olvasó 376, a kölcsönzött dokumentumok száma 2328 volt.
És végül álljon itt az osztályok kölcsönzési statisztikája.
Idei dobogós helyezettek:

                             
1. 11.D175 kölcsönzött dokumentum
2.12.A166
3.11.A140

A többiek:

                                                                                                                                                                         
4.12.B129 kölcsönzött dokumentum
5.12.D113
6.11.C112
7.9.A84
8.10.A80
9.9.D76
10.11.B72
11.10.D63
12.9.B54
13.10.B52
14.10.C49
15.12.C44
16.9.C26
17.8.D22
18.7.D21
19.8.C6
20.7.C2

Remélem, jövőre is érdemes lesz bejönni a könyvtárba!

image

P.Szabó MelindaPublikálva : 2011/12/06 - 9:03
Utoljára módosítva : 2011/12/06 - 9:32

Vissza

 
Hivatalos
Könyves élet