Menü Bezárás

Nyelvem határai, világom határai Erasmus+ projekt 2019

Erasmus+ projekt a Könyvesben

Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja. Célja, hogy a tudásalapú társadalomban szükséges kulcskompetenciákat, készségeket az Unió minden polgára elsajátítsa, ezért gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereket és az abban részt vevő oktatókat, hallgatókat segítse. Az Erasmus+ ennek érdekében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.

Iskolánk számára mindig is fontos volt a külföldi kapcsolatok ápolása, a kollégák rendszeresen szerveztek diákcseréket, a tanárok szakmai, módszertani továbbképzéseken vettek részt.

image

Az Erasmus+ program annyiban más, hogy itt nem egyéni pályázatokról van szó, hanem az iskola Európai fejlesztési tervének megfelelően az érdeklődő tanárok közös pályázatot adnak be.
2018-ban megalakult a nemzetközi projekteket szervező stratégiai csapatunk, és úgy döntöttünk, belevágunk, „Nyelvem határai, világom határai” címmel pályázatot adunk be a Tempus Közalapítványhoz. Sok izgalom és előkészítő munka után májusban megkaptuk a hírt, nyertünk! Hat kolléga utazhatott a nyáron Európa különböző városaiba, nyelvi, módszertani továbbképzésekre.

image

Az egyéni mobilitások célja, hogy felfrissíthessük, fejleszthessük nyelvi tudásunkat, a nyelvtanítás új módszereivel ismerkedjenek meg a nyelvszakos kollégák. A megváltozott érettségi, felvételi szabályok miatt még fontosabb, hogy diákjaink nyelvvizsgával zárják középfokú tanulmányaikat. Célunk, hogy ehhez minél több segítséget tudjunk adni. Az Öveges-laborhoz kapcsolódó tanulmányi fejlesztések egyik iránya, hogy a jövőben alkalmat tudjunk biztosítani arra, hogy természettudományos tárgyakat idegen nyelven is hallgathassanak diákjaink szakköri formában. Ez hozzájárulhat sikeres itthoni és külföldi egyetemi felvételi vizsgáikhoz.

A projektben részt vevő tanárok:

Ágoston Éva (angol-magyar) – Málta- angol nyelvtanítási módszertani továbbképzés

Baranyi Beatrix (francia-magyar-történelem) – Vichy- francia nyelvtanítási módszertani továbbképzés

Hortobágyi Bozsóka (matematika) – Málta- angol nyelvtanfolyam

Keszthelyi Marianna (német) – Düsseldorf – német nyelvtanítási módszertani továbbképzés

Pej Zsuzsanna (matematika, informatika) – Barcelona – oktatást támogató App-ok és audiovizuális eszközök használata tanfolyam

P.Szabó Melinda (magyar-könyvtár) – Dublin – angol nyelvtanfolyam és CLIL módszertani továbbképzés

A sikeres továbbképzések után szeptemberben mindannyian beszámoltunk kollégáinknak tapasztalatainkról, élményeinkről. Októberben a diákok számára rendeztünk Erasmus Day napot, ahol minden résztvevő külön előadást, bemutató órát tartott az általa elsajátított új módszereket bemutatva. Nagy érdeklődés övezte ezeket a bemutatókat, az idei, államilag finanszírozott nyelvtanulási lehetőségek kiválasztásánál fontos szempont volt a diákok számára, hogy hallhatták ezeket a beszámolókat tanáraiktól.
Tantestületünk tagjai számára is inspiráló volt ezeknek az élményeknek a megismerése, többen érdeklődtek a lehetőségek iránt. Így az idei pályázati ciklusban ismét adtunk be pályázatot, folytatjuk a megkezdett nemzetköziesítési programunkat, ezúttal az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium ökoiskolai programját kívánjuk támogatni a tervezett egyéni mobilitásokkal, „ Zöldülj, Könyves” új projektünk címe.

P.Szabó Melinda
Erasmus+  projekt-koordinátor

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (közleményben) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.