Menü Bezárás

Waste Wise – Water Wise

logo

Erasmus+ Iskolai partnerségek program egy ciprusi iskolával

A Könyves Kálmán Gimnázium sikeresen pályázott egy iskolai partnerségek keretében megvalósuló környezetvédelemmel kapcsolatos projektre a ciprusi  Gymnasio Polemiou diákjaival. A program eredetileg 2020. szeptember 1. és 2022. április 30. között valósult volna meg, de a vírusveszély miatt egy évvel kitolódott a befejezés időpontja.

A program koordinátora Ágoston Éva tanárnő, a projektben segítői Balog Otilia és Pej Zsuzsanna tanárnők. A résztvevő diákok a jelenlegi 11.C osztály tanulói. A tervezett tevékenységek a vízgazdálkodáshoz és a hulladékfeldolgozáshoz kapcsolódnak. A program minden lépése angol nyelven zajlik.  Az együttműködés során a diákok környezetvédelmi témákon keresztül gyakorolják a nyelvet, miközben fejlődik a kritikai gondolkodásuk is. A tervekben diákcsere is szerepel, ami szintén a nyelvtanulást segíti, azon túl a diákok az elfogadást, kölcsönös alkalmazkodást gyakorolhatják, és ezáltal felelősebb európai polgárokká válhatnak.

Az együttműködés indításának első lépései elkezdődtek. Létrejött a két iskola közös oldala az eTwinning felületen. A diákok megismerkedhettek egymással a felületen keresztül. Elkészült iskolánk angol nyelvű bemutatkozó videója. Az iskola valamennyi évfolyama bevonásával angol nyelvű kérdőíves felmérés zajlott a vízhasználattal, szemétgyűjtéssel és az európaisággal kapcsolatban. A kérdőívet 102 diák töltötte ki.  A résztvevő diákok elkezdték gyűjteni az anyagokat szűkebb környezetük vízgazdálkodásának történetéről. Rögzültek az első izgalmas interjúk a témával kapcsolatban. Készül egy angol nyelvű álhír tesztlap is szintén környezetvédelmi kérdésekkel.

A program célja, hogy az eredmények disszeminálásával segítsük egy zöldebb környezetvédelmi szemlélet elterjedését helyi szinten, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, a veszélyes hulladékokat biztonságosan kezeljék, és ésszerűbb vízgazdálkodás honosodjon meg.

Az együttműködés egyben részét képezi iskolánk ökoiskola pályázatának is. Az eredményes projektmenedzselés érdekében Ágoston tanárnő egy Erasmus+ tanármobilitási kurzuson vesz részt Barcelonában a fenntartható vízgazdálkodással kapcsolatban.

Reméljük, hogy a jelenléti oktatással még nagyobb lelkesedéssel folytathatjuk a programot, és hamarosan az utazásra is sor kerülhet.

Ágoston Éva, a projekt koordinátora

What materials do you recycle in your home?