Menü Bezárás

“Történelmi győzelem” (2022)

Nagyjából két héttel ezelőtt érkezett a hír, miszerint csapatunk hivatalos a díjátadóra… Milyen csapat? Milyen verseny? Milyen díjátadó? Nos ezek a kérdések nem maradhatnak megválaszolatlanul! Nézzük is őket szépen, sorjában!

A síszünet előtt értesültünk a Béke – A nemzetek felett valóságismereti és történelmi vetélkedőről. Témáját tekintve ez a verseny Trianont járta körül, egészen új, eddig nem látott szemszögből.  Kézenfekvő volt, hogy ez itt bizony a mi asztalunk, hiszen mindegyikünk szívében fontos helyet tölt be ez a kérdés.

Összeállt a csapat. Az első fordulóban a rendelkezésünkre bocsátották a premier előtt a filmet, melynek címe megegyezik a versenyével. Ezután egy 30 kérdésből álló kvíz várt ránk, melyet 90%-os teljesítménnyel abszolváltunk. Következett a neheze: egy kisfilm elkészítése, melyben a lehető legközelebb hozzuk a nézőhöz az I. világháborús és trianoni eseményeket.

Csapatunknak immár nem ez volt az első ilyen megmérettetése (reméljük nem is az utolsó), hiszen az Estöri versenyen és a Gólyaesten is hasonló összeállításban készítettünk filmet.

 Justice for Apponyi csapatnévvel indultunk, több okból kifolyólag: Gróf Apponyi Albert vezette a magyar békedelegációt, beszéde és a hazáért többször is bizonyított elhivatottsága ellenére úgy éreztük, mintha a magyar történelem elfelejtette volna őt. Mi így akartunk tisztelegni nagysága előtt.

A csapat tagjai:

  • Baráth Csaba tanár úr – aki nélkül semmi sem az igazi
  • Jaksa Dávid – vágó, operatőr
  • Kormos Dávid – forgatókönyvíró, szereplő
  • Beke Marcell – főszereplő

Nagyjából egy hét alatt megszületett, hogy milyen szemszögből közelítsük meg a témát. Az én üknagyapám az I. világháborúban halt hősi halált, az ő emlékének szerettük volna szentelni a filmet. Egy fiktív szálon és egy távcsövön keresztül a klipben a főhőst számtalan viszontagság kíséri az útján, hazafele menet a frontról, míg végül megérkezik a jelenbe – ahol szembesül a háború borzalmaival és annak nyomán a végtelenül igazságtalan trianoni békediktátum következményeivel.

A forgatás a tervek szerint, két nap alatt Dunakeszin, a Duna partján és Fóton zajlott. Ezután együtt nekiveselkedtünk, és kiválogattuk a legjobb jeleneteket. Olajozottan ment minden, amit elképzeltünk, azt meg is valósítottuk.

A nyereménynek elképesztően örültünk, összesen 700 000 forint értékű utazási utalvány ütötte a markunkat, na meg nem kevés dicsőség! A legjobb az volt, hogy a filmünk eljutott a barátainkhoz az iskolában is, és úgy látszik, nem csak minket nem hagy hidegen Trianon, még így 102 év távlatából sem.

Beke Marcell, Jaksa Dávid, Kormos Dávid és Baráth Csaba tanár úr a nyereménnyel