Menü Bezárás

Egy diák – sok szép eredmény (2022)

Pintér Dalma, 9. C osztályos diákunk tanulmányi versenyeken elért sikereiről sokat hallani a tanáriban. Idén olyan eredményeket ért el sorban egymás után, hogy arra kértük, meséljen egy kicsit magáról, érdeklődéséről és arról, milyen versenyeken hogyan szerepelt. Az alábbiakban erről olvashattok.

“Idén sokféle természettudományi tantárgyból volt lehetőségem megmérettetni magam. Eddig nem volt olyan versenyem, amin különösebben izgultam volna, leszámítva persze az egészséges versenydrukkot. 

A matematika versenyek hangulata eddig is ismerős volt, korábban is részt vettem rajtuk mind csapatban, mind egyénileg. Idén is négy osztálytársammal vágtunk neki a Bolyai versenynek, csakúgy, mint a házi Könyveses csapatversenynek, előbbinél előkelő helyezést értünk el, utóbbinál már sikeres győzelmet arattunk. Egyénileg az Arany Dánielen és a Zrínyin indultam, mindegyiknek már túljutottam a második fordulóján, és reményteljesen várom az eredményeket, amelyek akár az országos döntőbe jutást is jelenthetik számomra. 

Fizikából és kémiából még csak most debütáltam, az első fordulók sikerei után már komolyabban is elkezdtem foglalkozni a témákkal. Kémiából ugyanis még gyakorlati része is volt a versenynek, laborban kellett titrálnunk, így hatalmas örömömre még ezt is idő előtt megtanulhattam. Itt is két fordulón jutottam túl, hajszál híja volt, hogy nem kerültem be az országos döntőbe. 

A csillagászat mindig is érdekelt – ez volt az egyik motivációja, hogy a Könyvesbe jöjjek – és ezért nem is volt kérdés, hogy a hasonló érdeklődésű barátnőimmel benevezzünk a középiskolásoknak szervezett Irány az Űr! Kárpát medencei űrkutatási versenyre. Ez egy nagyon komplex feladatokból álló megmérettetés volt, a csillagászattal kapcsolatos jártasságunk mellett matematikai, fizikai, kémiai, biológiai ismereteinkre is támaszkodni kellett. Nálunk idősebb korosztálybeliek ellen indultunk, és három fordulón át sikerült bennmaradnunk a versenyben, sajnos a döntőről itt is lemaradtunk. (Higgyétek el, igyekszünk ezt nem szokásunkká tenni.) 

Korábban már ismerkedtem a robotikával, és szeptemberben csatlakoztam egy osztálytársam révén egy csapathoz, akikkel az FLL Lego robotika versenyen indultunk. Robotdesign kategóriában első helyen végzett a robotunk, a kutatási projektünk a 2. helyet érte el, összességében ezen a versenyen a 4. helyezettnek járó díjat zsebeltük be. 

Végezetül pedig szeretnék köszönetet mondani mindazon tanároknak, barátoknak, csapattársaknak, ismerősöknek, és természetesen a családomnak, akik nélkül nem érhettem volna el egyedül és csapatban sem ilyen szuper eredményeket.”

Dalma felkészítő tanárai voltak: fizikából Bori Márta tanárnő, matematikából Bori Márta és Hortobágyi Bozsóka tanárnő, kémiából Müller Anna és Himber Katalin tanárnő; csillagászatból Udvardi Imre tanár úr; robotikából: Faragó Attila. (A robotika versenyeken Dalma a Tövis csapat tagjaként vett részt.)

Szeretettel gratulálunk Dalmának és felkészítő tanárainak az eredményekhez!