Menü Bezárás

Egy hét Bajorországban

A Nemzeti Együttműködési Alap jóvoltából németes diákok csoportja (12. C) egyhetes tanulmányi kiránduláson vett részt Bajorországban.

A kirándulás célja a német kultúra (és a nyelv) jobb megismerése volt. A diákok így foglalták össze az élményeiket:

Németországi kirándulásunk elsô napján Regensburg látványosságait csodálhattuk meg. Regensburg óvárosi része 2006-tól az UNESCO világörökségei közé tartozik, így nem meglepô, hogy rengeteg nevezetességet tudhat magáénak. Ilyen épület például a Szent Péter katedrális, mely gótikus építészeti stílusával és a 105 m magasra nyúló tornyaival szemet gyönyörködtetô látvány.

Az óváros hangulatos kis utcáin sétálva lehetett megtalálni a Porta Praetoria-t, mely az egykori Római Birodalom északi határának maradványa, továbbá számos más nevezetességet, mint például   Góliát házat, melyen Dávid és Góliát falfestménye található. Nem mehetünk el szó nélkül a  Steinerne Bücke mellett sem, mely a Duna fölött átívelő 310 m hosszú 16 lyukú kőhíd. Városnézésünk során számos említésre méltó látványosságot csodálhattunk meg, ebben a rövid beszámolóban még egyet szeretnék megemlíteni, mely nem más, mint a Thurn und Taxis kastély.  Ebben a barokk stílusú kastélyban több kiállítás foglal helyet, melyek betekintést nyújtanak az egykor itt élő hercegi család életébe.

Tanulmányi kirándulásunk második napján Passauba látogattunk el. Az első látványosság, amit  megtekintettünk, az a XVII. században épített barokk stílusú Szent István székesegyház volt. Az utunk ezután Passau talán legszebb sétálóutcáján, a Höllgasse-n vezetett át. Az utca egyediségét a földön található számos színes macskakő adja, melyek egytől-egyig a szivárvány színeiben pompáznak.

Természetesen nem hagyhattuk ki a város legnevezetesebb látnivalóját, a Veste Oberhaust sem. A  várba való eljutás ugyan nem egyszerű – vagy buszjárat viszi fel az embert, vagy pedig egy kiadós, húszperces hegyi “túra” után érhetünk fel a bejárathoz – azonban a mesés kilátás bárkit azonnal kárpótol. Passau belvárosában találkozik három folyó – a Duna, az Inn és az Ilz -, ezt a nem mindennapi látványt is megcsodálhatjuk fentről. Miután kigyönyörködtük magunkat, megnéztük a vár múzeumát, ami kitűnő betekintést adott a régi idők életvitelébe.

Müncheni napunkat korán kezdtük, első látványosságnak megcsodáltuk a városháza híres harangjátékát.

Innen a BMW Weltbe vettük utunkat, ahol a német cég különböző új modelljeit csodálhattuk meg, aki pedig ki bírta várni, egy spirál alakú csúszdán is lecsúszhatott az épület tetejéről. Ezután már üres hassal egy bajor étterem állta utunkat, ahol a helyi különlegességekbe kóstolhattunk bele. Megebédelve folytattuk a városnézést különböző templomokat bejárva, és a  nymphenburgi kastélyt.

Este megnéztük még az Englischer Garten hatalmas parkját is, és megcsodáltuk az Isar folyó sebes hullámain szörfözôket is. Legvégül minden fontos látványosságot megnézve visszaértünk a pályaudvarra, ahol elkezdtük napunkat.

Az utolsó előtti napon elmentünk a Regensburg melletti Walhallába. A Walhalla egy kegyhely, melyet I. Ludwig bajor király építtetett. Itt megtalálható az összes fontos német személyről egy mellszobor.

Viszonylag későn keltünk, és sétahajóval utaztunk. A hajóút nagyjából egy óra volt, és ennek során megcsodálhattuk a dunamenti tájat, valamint élvezhettük a hajón kínált cukrászda termékeit. A kikötőtől pár perces séta volt az épület lépcsőzetének alja. Maga az épület antik görög stílusban épült, a lépcső 400 fokból áll. A kegyhely körül található továbbá egy befásított park. Nem sok időt töltöttünk itt, mivel nem kifejezetten érdekes.

Az utolsó város Nürnberg volt. Az előző napokban összesen nem láttunk annyi faszerkezetes házat, mint itt. Nürnberg óvárosa egy régies és modern forgatag, ahol egymást érik a templomok, például a Frauenkirche és a St. Lorenz Kirche. A városfal mentén eljutottunk az Albrecht Dürer házából készített múzeumig. Délután igénybe vettük a német tömegközlekedést, és elvillamosoztunk a Reichsparteitagsgelände-ig. A régi náci építmény nagy része sajnos felújítás miatt be volt zárva, de egy igen érdekes és információdús kiállítást még így is megtekinthettünk.

A beszámolót készítették: Furka Elemér, Knotz Luca, Ostorics Márton, Pagony Attila, Pethô Levente. További csapattagok voltak: Filep Csilla, Jenei Kata, Kerekes László, Kövesi Botond, Majoros Ádám, valamint a kísérô tanárok: Dudás Mónika, Keszthelyi Marianna.