Menü Bezárás

Ciprusi diákok a Könyvesben

Iskolánk részt vesz egy Erasmus+ Iskolai partnerségek programban az Európai Unió finanszírozásában.

2022. szeptember 19. és 25. között 20 ciprusi diákot és két tanárnőt látunk vendégül az iskola falai között. A diákcsere keretében a vízgazdálkodás és a hulladékkezelés témakörével foglalkozunk. Magyar részről a 10 .C és a 10. D diákjai dolgoznak a projekten.

Hétfőn reggel az iskolából négyen mentünk Bori Márta tanárnővel a ciprusiakhoz a hotelbe, majd a szemétégető volt az aznapi célpont. A szemétégetőben egy Power Point prezentációval kezdték az előadást, aztán egy videót láthattunk az épület működéséről. Mind angolul volt, de a ciprusi tanárnő sokszor lefordította a mondottakat görögre. Aztán egy rövid körbevezetés következett, láthattuk a szemétégető kazánokat és a hatalmas helyet, ahová a szemetet rakodták. Mindezek után visszatértünk az iskolába, és megebédeltünk a menzán. Először különösnek találták a diós tésztát, de volt, akinek nagyon megízlett a végére.

Másnap csak a harmadik órában találkoztunk velük először, amikor is kahootozott az egész fogadóosztály a vendégekkel a vízpazarlásról és a szemetelésről.

A ciprusi-magyar diákcseréről Soós Patrícia beszámolóját olvashatjátok.

Ezután fizika- és kémialabor foglalkozásokon vettünk részt, ahol számos kísérletet, mikroszkópozást és vízanalízist csináltunk. Délután pedig meglátogattuk együtt az állatkertet, és miközben érdekesebbnél érdekesebb fajokat figyelhettünk meg, velük is jobban megismerkedhettünk.

Szerdán meglátogattuk a Fővárosi Csatornázási Műveket, ami belátást nyújtott nekik abba, hogy hogyan működik a víz tisztítása itt, Budapesten.

Csütörtökön az egész iskola számára szervezünk divatbemutatót újrahasznosított anyagokból.

Már csak néhány napot fognak Magyarországon tölteni, úgyhogy reméljük, ezalatt sikerül jobban megismerniük hazánkat, és végül szép emlékekkel térnek haza országunkból.

Soós Patrícia 10. C