Menü Bezárás

Március 15. a Könyvesben

Kedden a 6. órában emlékeztnük meg az 1848-as forradalomról és hőseiről.

Idén a 11. A osztály diákjai tartottak a többieknek rendhagyó történelemórát. Kisfilmekkel, zenével, rövid összefoglalókkal kezdődött a program, majd egy interaktív rész keretében rajzoltak, rejtvényt fejtettek / készítettek, szófelhőt rajzoltak, képrejtvényeken törték a fejüket diákjaink. A program végén mindegyik osztály elkészített egy plakátot saját alkotásaiból.

A megemlékezés külön kiemelte a 200 esztendővel ezelőtt született Petőfi Sándor alakját és tevékenységét.

“Kisgyermekkorunk óta ismerjük Petőfi nevét, verseit szavaltuk már az óvodában, tanultunk róla az iskolában… Mégis olyan kevesen gondolunk bele igazán, hogy mit tett őt 25 évesen. El tudnád most képzelni magadat, amint 16-18 évesen vándorszínésznek állsz, és a családodtól távol bebarangolod az országot? Vagy el tudnád képzelni magadat, amint 25 évesen egy egész nemzetet képes vagy lelkesíteni, és egy forradalmat kirobbantani? El tudod képzelni, hogy feláldozod magad a haza oltárán, hogy inkább harcban halnál meg, mint betegágyban?

Petőfi nagyságát pontosan az mutatja, hogy kész volt, és képes volt tenni egy egész nemzetért, egy szabad Magyarországért, a világszabadság eszméjéért.

Álljunk meg most itt egy pillanatra, tekintsünk magunkba, és próbáljuk megfogalmazni, hogy mit is jelen ma nekünk a szabadság, és mit jelent a hazaszeretet!” (Részlet a műsorból)

Köszönjük szépen a 11. A-sok és osztályfőnökük, Csikós Judit munkáját!