Menü Bezárás

Waste Wise – Water Wise

– avagy egy Erasmus+ project “újrahasznosítható” elemei

A Könyves Kálmán Gimnázium 2020 és 2023 között koordinátora volt a 2020-1-HU01-KA229-078734 számú Erasmus+ Iskolai Partnerség programnak. A projekt célja az volt, hogy a ciprusi Gymnasio Polemiou diákjaival együttműködve vízhasználati és szemétkezelési irányelveket fogalmazzunk meg a kétéves angol nyelven folytatott és a természettudományos oktatásba integrált kutatómunka eredményeként.

Az együttműködés végül három évre hosszabbodott a Covid-járvány korlátozásai miatt. Korábban beszámoltunk már a magyar diákok ciprusi látogatásáról. Írtunk arról is, amikor mi láttuk vendégül ciprusi barátainkat.

A projekt indításakor és lezárásakor a diákok kitöltöttek egy kérdőívet. A kérdések a vízhasználatukra, a szemétkezelésükre és az Európai Unióhoz való viszonyulásukra irányultak. Az angol nyelvű kérdőívek az alábbi linkeken elérhetőek:

https://forms.office.com/Pages/ShareFormPage.aspx?id=ztzfPyPjn06vMAFQS6BgIVI3A85QKUFEm118Dp6Lo1lUNDE5M1BSSTlXVE02UTBYMlJHNkk5Q1BHNi4u&sharetoken=pgKOh8aVi11OyuerjiQ5

https://forms.office.com/Pages/ShareFormPage.aspx?id=ztzfPyPjn06vMAFQS6BgISBJDWagAD1Jkh194r2xuw5UQktETTREUzVGUlU2NVJGMlE2N1ZYQlhVVi4u&sharetoken=FDaG4Mds19W681u35lHn

A projekt lezárult, a diákok rengeteg élménnyel és hasznos tudással gyarapodtak. A tervezés során kitűzött feladatokat teljesítették. Készültek szórólapok, amelyek a klímaküzdelemhez nyújtanak jól használható ötleteket.

Az együttműködés végtermékeként mindkét iskolában megépül egy ivókút az iskola udvarán.

A közös munka dokumentumait egy könyvben gyűjtöttük össze, amelyet az alábbi linken közkinccsé tesszük, hogy mások ötleteket meríthessenek projektjeikhez.

https://drive.google.com/file/d/1Ca5w-gLO_KiLrVTl5VblrrOeU_F55hAO/view?usp=sharing

Minden résztvevőnek köszönjük a közreműködést, és reméljük, hogy munkákkal hozzájárultunk egy környezettudatosabb szemlélet kialakításához.

Ágoston Éva, Bori Márta, Pej Zsuzsanna, a projekt koordinátorai