Menü Bezárás

A Könyves 1956-os megemlékezése

A 2023/24-es tanévben a 11. A osztály tanulóinak közreműködésével valósult meg a megemlékezés az 1956-os forradalomról. Október 20-án, pénteken nem kevesebb, mint 19 rendhagyó órát valósítottak meg az osztály tanulói. Tették ezt 4 nagyobb csoportban dolgozva, egy tanóra alatt egy-egy évfolyamhoz ellátogatva.

A foglalkozások célja az volt, hogy a gimnázium diákjait közelebb hozzák a korabeli eseményekhez, koncentrálva az újpesti, valamint a Könyvest és épületét közvetlenül érintő történésekre. Az osztályok az óra során 6 csoportban, illetve pármunkában oldottak meg feladatokat.

Az első feladat során a csoportok puzzle-t raktak ki. A kialakult képeken többek között az 1956 novemberében találatokat kapott iskolaépület volt látható. A 11. A-ba járó diákok megmutatták az osztályoknak a puzzle alapjául szolgáló képet, elmagyarázva mi látható rajta. Ezután villámkérdések következtek, melyeket három válaszlehetőség felsorolása és egy szemléletes prezentáció tett könnyebben megválaszolhatóvá. Ezt követően a forradalmat megjelenítő versekkel (Dutka Ákos: Ember és magyar, Kunszery Gyula: Bálványdöntés, Képes Géza: Tank-parádé) idézték fel a tanulók a korabeli napok érzéseit, élményeit. Az óra utolsó részében az Újpesti tükörcserepek (Újpest, 2018) című kiadvány szubjektív visszaemlékezéseinek néhány részletét olvasták el és dolgozták fel pármunkában az osztályok. A program része volt még egy ügyességi próbatétel is. A Himnusz meghallgatására a Díszteremben került sor. Ugyanitt egy-egy mécses, meggyújtásával emlékeztünk meg a forradalom és szabadságharc áldozatairól.

Dr. Balog Otília