Menü Bezárás

A Báthory István országos verseny és a Könyves

Idén első ízben hírdette meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet
Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2023 őszén a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt 9-10. évfolyamos diákok számára.

Az első fordulóra a középiskolai tankönyveken kívül két tanulmány feldolgozásával is kellett készülni. Az online írásbeli fordulón több mint 300 diák vett részt, közülük a legjobb 21 került az országos döntőbe. Iskolánkból ketten is teljesítették a döntőbe jutás feltételét: Smohay Erzsébet a 10. D és Szocsák István a 9. C osztályból. (Mindketten Pusztai Ágnes tanárnő diákjai.)

A döntőre április 12-13-án kerül sor Szegeden. A kétnapos verseny során először középiskolai tanárokból álló bizottságok előtt kellett a versenyzőknek bizonyságot tenni egyetemes- és magyar történelmi tudásukról. Az emelt szintű érettségik stílusát idéző feladatok komoly kihívás elé állították a diákokat, de a kérdező tanárok és a szervezők segítőkészsége, kedvessége nagyon nagy segítség volt számukra. A verseny ezen részére a Gimnáziumban került sor.

Az első forduló után bebarangoltuk Szegedet

A második forduló szombaton a BTK történelmi hangulatú épületében, a nagy előadádóban (az Auditorium Maximumban) volt. Ennek során minden résztvevőnek 10 perc állt rendelkezésére, hogy a tetszőlegesen szűkített témájában bemutassa prezentációját és rövid előadását a formabontó Báthory Istvánról.

Mici tartja prezentációját
István előadása az Auditorium Maximumban

A zsűri ezek után a két nap eredményei alapján hirdetett eredményt. Az ünnepélyes záráson a döntő minden résztvevője oklevelet és könyvjutalmat vehetett át az egyetem rektorától.

Mici a győztesnek járó bagollyal a királynál

A Könyves két döntőse komoly felkészülés után érkezett az egyetemi városba. Szocsák István, aki a szóbeli forduló anyagául szolgáló történelemtananyag jelentős részét még nem tanulta, a döntő egyedüli 9. évfolyamos résztvevőjeként kiváló przenetáció után a 20. helyen végzett. Smohay Erzsébet (Mici) pedig megnyerte az országos versenyt, s így (több más díjon túl) elnyerte a jogot, hogy részt vegyen egy négynapos külföldi tanulmányúton.

Mindkettőjüknek szeretettel gratulálunk. Nagyon sok munka és gyakorlás hozta meg ezt a szép eredményt. Ráadásul nem kevés bátorság kellett ahhoz, hogy egy nagy egyetemi előadóban szigorúan betartott időkeretben adják elő prezentációjukat 20 versenyzőtársuk, azok kísérőtanárai és a 3 tagú zsűri előtt, melynek egyik tagja maga a Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezetője és a felkészüléshez megadott egyik tanulmány szerzője, prof. dr. Papp Sándor.

Reméljük, hogy a versenyen szerzett tapasztalatok segítségükre lesznek a további tanulmányaik, versenyek során, és hallunk még róluk később is. Megvan rá minden esély…