Menü Bezárás

OKTV-döntős Könyves-diák

Ennek a tanévnek az egyik legszebb eredményét Pintér Dalma, 11. C osztályos diákunk érte le, aki biológia tantárgyból az OKTV döntpjébe jutott és ott a 26. helyet szerezte meg. Arra kértük, mesélje el, milyen élmény volt a felkészülés és versenyen való részvétel. Az alábbiakban az ő szavait olvashatjátok:

“Az idei tanévemet nagyon meghatározta a biológia OKTV.

Novemberben került megrendezésre az első forduló az iskolánk biosztermében, és ott szembesültünk azzal, hogy mennyi olyan témakört is beemelnek a versenybe, amiket még egyáltalán nem is tanultunk órákon, hiszen az 12.-es tananyag. Szerencsére ennél a fordulónál a 13 nagyobb témakörből csak 9-et kellett kiválasztani, de a verseny így is nehéz volt.

Legközelebb csak 1 hónap múlva értesültünk a verseny állásáról, és nagyon megörültem, amikor megtudtam, hogy továbbjutottam a második fordulóba. Rögtön meg is kezdtem a felkészülést kettő tanárnővel is: Tasi Adél tanárnővel, aki a fakton mindig annyira lelkesen tanít a biológiáról, illetve Szigeti Zsuzsanna tanárnővel, akinek már több tapasztalata is volt az OKTV terén. A második fordulóra már rengeteget kellett tanulni, hiszen a 12.-es tananyagot is teljesen át kellett venni a 11.-es tananyag mellé, emellett még olyan dolgokat is tanultam, amelyeket tipikusan versenyeken kérdeznek.

A második fordulóra február 12-én került sor a Szent István Gimnáziumban. Ez is teljesen írásbeli rész volt, mint az első forduló feladatai, viszont itt már nem lehetett választani a témakörök közül. Az ötórás versenyben rengeteg olyan feladat volt, ami simán beleillett volna egy matek- vagy fizikadolgozatba, de szerencsére ezek nekem az erősségeim voltak. Mikor a végén kijöttem a teremből, úgy éreztem, hogy sikerült mindent beleadnom.

Megint egy hónap múlva derült ki, hogy 14.-ként bejutottam a döntőbe. Nagyon megörültem a hír hallatán, és bele is kezdtünk a másfajta felkészülésbe. Míg az első kettő forduló nagyon az elméleti tudásra ment rá, a döntő inkább a gyakorlati tudásról szólt. Így az elkövetkezendő hetekben rengeteg időt töltöttem a jól felszerelt laborainkban, és különböző gyakorlatokon vettem részt. Csótányt, halat, bárányszívet boncoltam, kémcsövekkel kémiai anyagokat vizsgáltam, mikroszkópoztam, növényhatározóztam, és emellett még az elméleti tudással is haladtam.

A döntő helyszíne már Budán volt a Sashegyi Arany János Gimnáziumban. Ott egy laborban írtuk meg a versenyt, és például csirkecombot kellett boncolni. Elég kevésnek éreztem az időt, így volt feladat, amit nem tudtam teljesen megcsinálni, de itt is mindent beleadtam. Mindenesetre egy életreszóló tapasztalat volt.

Később kiderült, hogy a döntőben 26.-ként végeztem, aminek így is nagyon örültem. Jövőre is szeretnék mindenképp jó eredményt elérni.

Szeretnék köszönetet mondani Tasi Adél tanárnőnek, aki évek óta tanít biológiából, és bárkinek meghozza a kedvét a tanuláshoz, Szigeti Zsuzsanna tanárnőnek, aki bár órákon nem tanít, mégis a szabadidejében segített a felkészülésben, a többi tanáromnak, akik elengedtek az órájukról, hogy tudjak készülni a versenyre, illetve a családomnak és barátaimnak, akik mindvégig támogattak engem.”

Szerettel gratulálunk Dalmánal és felkészítő tanárainak, Tasi Adélnak és Frontóné Szigeti Zsuzsannának!