Menü Bezárás

Nagytúrás életképek

A tegnapihoz képest ma két fokkal melegebb, üdítónek egyátalán nem nevezhető időjárásban vágott neki az útnak a nagytúra kb. 60 fővel a Tour de Vafüggny elnevezésű kihívásra.
Reggel kilenckor indultak a sarródi kollégiumból, majd 11 km megtétel után átlépték az osztrák-magyar határt. Pamhagenen, Wallernen, Monostétényen áthaladva fordult az Andau felé vezető bicikliútra.

Az andaui hídon 1956-ban a forrádalom után menekülők közül kb. 70 ezren indultak a szabadság felé. A gyakran szinte minden nélkül érkező magyarokat a helyi lakosok segítették az első napokban. Ennek állít emléket egyrészt a híd, mely a Hansági-főcsatonán ível át, másrészt a hídtól a faluba vezető, ún. Menekülők útja, melynek mentén időről időre fa- és kőszobrok idézik fel az erre indulókat és az őket segítőket.

A híd ma
Andaui emlékhelyek a hídnál (1. és 2.), illetve az út végén (3. és 4.)
Emlékhelyek a Menekülők útján

A nagytúrások az emlékhely megtekintése után a hídon át érkeztek vissza Magyarországra. A Rábca fölött áthaladva folytatták útjukat az Esterházy Madárvártáig. Az osli Vén Diófa vendéglő hozta a nap egyik várva várt fénypontját: itt várta őket az ebédeltető autó igazi vasárnapi ételekkel.

Az ebéd és a jól megérdemelt pihenés után indultak tovább a kapuvári strand felé. Onnan már “csak” Sarródig kell majd hazatekerniük vacsorára és az esti EB-meccsekre.

Az indulás pillanatai
Úton a nagytúra

Ez a mai teljesítmény is minden elismerést megérdemel mindenkinek, aki tábosoként tekert ebben az embertpróbáló hőságben, de az igazi nagy kihívás, a “csúcstúra”, még hátra van: várja a legbátrabbakat a Fertő tó megkerülése!