Menü Bezárás

Könyves-diákok Spanyolországban

Mint azt bizonyára tudjátok, iskolánk 11.-es spanyolcsoportjának néhány tagja a 2024-es év elején részt vett egy Erasmus+ csereprogramban, amelynek második fele idén szeptemberben zajlott le. A diákok (köztük én is) egész nyáron online kapcsolatban álltak cserepartnerükkel, biztosítva, hogy a visszautazásuk tökéletesen menjen. A repülőjegyeket önköltségesen vettük meg, miután segítőkész spanyol barátainkkal kijelöltük a szeptember 6-13. közötti dátumot. Utunkat P. Szabó Melinda és Márton-Takács Mária tanárnők kísérték nagy gonddal.

 Odautazásunk péntek délutánján izgatottan gyülekeztünk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahonnan a Ryanair gépe gond-és késésmentesen kijuttatott minket az Alicante-Elche Miguel Hernández repülőtérre. Itt végre újra találkozhattunk cserediákjainkkal, akik szüleikkel először hazavittek minket Albateraba, majd meginvitáltak egy kellemes vacsorára. A következő két hétvégi nap leginkább családi ismerkedéssel és programokkal telt, de azért szerencsére volt időnk közösen megtekinteni a tengerpartot Torrevieja vársokában.

Hétfő reggel aztán újra egyesült a csoport, amikor első alkalommal tekintettük meg az ablaterai Instituto De Educación Secundaria les Antonio Serna Serna-t, vagyis cserediákjaink gimnáziumját.

Mivel iskolájuk egy Erasmus+ program keretében fogadott minket, így nagyon sok érdekes programmal készültek számunkra, többek között különböző, tanáraik által tartott informatív előadásokkal, és a diákok Spanyolországról szóló prezentációjával.

Kedden reggel az albaterai vonatállomáson találkoztunk, és tanárainkkal együtt átvonatoztunk a térség egyik legjelentősebb városába, Alicantéba. Ott megtekintettük a város nevezetességeit, felmentünk egy szikla tetején magasodó várba és ismét fürdőzhettünk a tengerben.

Ezt követte szerdán egy újabb iskolalátogatás, ezúttal megtudhattuk, hogyan működik iskolájuk rádiója, a stúdióban velünk is készült egy rövid podcast-felvétel. A tanítás után diákjaink átbuszoztak velünk egy Elche nevű városba, ahol a trambulinparkban szórakoztunk közösen. A csütörtöki napot Murcia városában töltöttük múzeumlátogatással és városnézéssel, ami mindenkinek nagyon tetszett. Habár egy kicsit fáradtak  voltunk e tartalmas nap után, spanyol barátaink még meginvitáltak minket egy közös búcsúvacsorára a  helyi étteremben.


Az utolsó napon, péntek délelőtt az iskolában a zenei aktivitásaikat mutatták be nekünk, valamint tanulmányoztunk közösen néhány spanyol és magyar zeneszerzőt. Sajnos ezek után már nem sok volt hátra, ebéd után fogadó családjaink autójába pakoltuk bőröndjeinket, és mindenki megindult a repülőtér felé.

Természetesen a búcsú itt sem volt könnyebb, mint februárban, de mindannyian megbeszéltük, hogy a kapcsolatot tartani fogjuk, és nem ez lesz utolsó találkozásunk. Mindezek után egy turbulenciákkal teli repülőút visszahozott minket Budapestre, ahol sajnos szembesülnünk kellett vele, hogy 26 Celsius fokból 10 fokba csökkenni határozottan kellemetlen.

Most, hogy a programunk véget ért, szerintem bátran mondhatom, hogy életre szóló élményeket, szeretetteljes barátságokat és stabilabb nyelvtudást szereztünk, hála ennek a lehetőségnek.
Nagyon szépen köszönjük a tanároknak és az intézményeknek, akik lehetővé tették ezt számunkra. Remélem, lesznek hasonló lehetőségek a jövőben.

Szirányi Hanna 11.D