Menü Bezárás

Egy srác a kamerák mögött

Az alábbi képen Kriska Ferenc 11. A osztályos diákunk mosolyog legújabb díjaival a kezében. Hogy ki ő? Ismerjétek meg kicsit jobban is! (Bár már volt róla szó itt a honlapon.)

2020-ban 3. lett a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztiválon 180 induló között. Eredménye nyomán bemutatkozhatott a New York-i Egyetem telefonfilmes seregszemléjén. „Lively Stream” című filmje döntős volt a GlobalShortfilmAwards mobilfilm kategóriában, Cannesban.

2021-ben 2. lett a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm fesztiválon Természetfilmek-rövidfilmek kategóriában ”Édesvízi gerinctelenek” című filmjével. (Erről mi is beszámoltunk akkor itt a honlapon.)

2022-ben Kriska Györggyel közösen 1. helyezést értek el a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Természetfilmek-Rövidfilmek kategóriában „A Dunavirág Rejtély” című filmjükkel.

A „Jeges sodrásban” című filmje a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon elnyerte az M5 TV különdíját. (A díjnyertes mű május 21-én vasárnap 16:40-kor volt megtekinthető az M5-ön.)

Ha egy természetfilmet le lehetne írni, akkor az valahogy így hangozna a “Jeges sodrásban” kapcsán: A tél beköszöntével nyugovóra tér a természet, ám az áramló vizek birodalmában ilyenkor sem áll meg az élet. A patak mélyén a jeges sodrásban most is pezseg az élet. Kriska Ferenc és Kriska György téli kirándulásaik során ismertetnek meg minket csermelyek és patakok őshonos lakóval, valamint egy sivár csatorna idegen lényeivel. Filmjük révén bepillantást nyerhetünk a vizek sokszínű téli életébe, és lehull a lepel olyan kártékony betolakodókról, melyek súlyosan veszélyeztetik ezt a csodavilágot. (Rendező, operatőr, vágó: Kriska Ferenc, szövegíró: Kriska György; YouTube elérhetőség: https://www.youtube.com/watch?v=rv62ObLlzEs&t=1099s

Kriska Ferenc emellett elnyerte dr. Juhász Árpád „A legfiatalabb tehetség” díját. Nagy megtiszteltetés volt számára, hogy megkaphatta “A kék bolygó vándora” című csodálatos könyvet, ami már nem elérhető kereskedelmi forgalomban.

A díjeső itt még nem ért véget, mert a Zala torkolatról készült „Vízválasztó” című drónfotójával 2. helyezést ért el az diákfotó pályázaton az „Ember és víz” kategóriában.

Szeretettel gratulálunk Feri újabb elismeréseihez!