Menü Bezárás

Felvételi információk az Újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumba jelentkezőknek a 2024/2025-ös tanévre

A Könyves Kálmán Gimnázium Újpest legrégebbi gimnáziuma. Évszázados falai között az egyetemes kultúra magas szintű megismertetése a legfontosabb feladat. Célunk az, hogy az itt megszerzett tudás birtokában végzős diákjaink sikeres egyetemi felvételi vizsgát tegyenek, és legalább egy idegen nyelvből nyelvvizsgát szerezzenek.

A négy évfolyamos képzés keretében két általános tantervű kilencedik osztályt indítunk. Az egyik idegen nyelv angol vagy német (mindenki folytathatja az általános iskolában tanult nyelvet), a másik idegen nyelv választható az olasz, spanyol, francia, német és angol közül. Mindkét idegen nyelvet heti négy órában tanítjuk.

A kilencedik osztályok tagozatkódja: 0001

Ezekben az osztályokban a felvételi rangsort a hozott pontok és a központi írásbeli pontszáma alapján állapítjuk meg. A hozott pontokat a magyar (irodalom és nyelvtan jegyek átlaga), a matematika, a történelem, az idegen nyelv és a természetismeret 5. 6. 7. év végi és 8. félévi osztályzataiból számítjuk. (Összesen 100 pont.) Az írásbeli felvételin további 100 pont szerezhető. Szóbeli a kilencedik osztályba jelentkezőknek nincs.

A hat évfolyamos képzésben két hetedik osztályt indítunk. A 7. C természettudományos tehetséggondozó osztály, amelynek tanterve a gimnázium Öveges-laborjára épül.

A 7. D általános tantervű osztály. Mindkét osztályban szintenkénti bontásban folytatható az általános iskolában tanult idegen nyelv (angol vagy német).

A 7. C tagozatkódja: 0006

A 7. D tagozatkódja: 0007

A felvételi rangsort a hozott pontok, a központi írásbeli és a szóbeli vizsga alapján állítjuk össze.

A hozott pontokat a magyar (irodalom és nyelvtan jegyek átlaga), a matematika, a történelem, az idegen nyelv és a természetismeret 5. év végi és 6. félévi osztályzataiból számítjuk ki.( összesen: 50 pont.) Az írásbelin 100 pont, a szóbelin 50 pont szerezhető. A szóbeli vizsgát 2024. március 4. és március 7. között tartjuk, a vizsgatematikát október végén a honlapunkon hozzuk nyilvánosságra.

Nyílt napok és tájékoztatók a Könyvesben:
Szeptember 27-én 18 órakor a középiskolák börzéjén tájékoztató az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban
Október 3án a hat évfolyamos, október 4-én a négy évfolyamos képzésre jelentkezők számára tartunk nyílt napot.
Ezeken a napokon 8.00-kor a diákoknak, 17.00-kor a szülőknek lesz tájékoztató a gimnázium dísztermében, majd iskolabejárás keretében lehet megismerkedni a gimnázium patinás épületével. Addig is ajánljuk minden kedves látogató figyelmébe a virtuális sétánkat, ami a kkg.hu/seta linken keresztül tekinthető meg.

Felvételi előkészítő a Könyvesben:
Október 10-étől hatodikosoknak és nyolcadikosoknak, matematikából és magyarból felvételi előkészítő szakkört indítunk. Beiratkozás október 5-én és 6-án. További információk a honlapunkon.

A felvételi eljárás legfontosabb időpontjai:
• Jelentkezés a központi írásbeli vizsgára 2023. november 30-ig. Az erre szolgáló nyomtatvány az oktatas.hu honlapról letölthető, vagy a gimnáziumban beszerezhető. Aki a Könyves Kálmán Gimnáziumban szeretne írásbeli felvételit írni, annak a Könyvesbe kell eljuttatni a kitöltött jelentkezési lapot.
• A központi írásbeli vizsga 2024. január 20-án, szombaton 10 órakor kezdődik.
• Az értékelőlapok átvétele az írásbeli eredményéről 2024. január 24-én, 8.00 – 16.00-ig a gimnáziumban.
• Az intézményi jelentkezési lapot 2024. február 21-ig kell a Könyves Kálmán Gimnáziumba eljuttatni. ( A nyolcadikosok jelentkezési lapját az általános iskola juttatja el.)
• A tanulói adatlapot 2024. február 21-ig az Oktatási Hivatalba kell eljuttatni.
• Szóbeli vizsga a hat évfolyamos osztályokba jelentkezőknek 2024. március 4március 7 között lesz, külön értesítés szerint.
• A jelentkezők jegyzékét és az előzetes felvételi rangsort 2024. március 22-ig a gimnázium honlapján nyilvánosságra hozzuk.
• A jelentkezők 2024. április 8 – 10-között módosíthatják felvételi adatlapjukat.
• A felvételi döntést a gimnázium 2024. május 2-ig hozza nyilvánosságra.

A gimnázium adatai:

Név: Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium
Cím: 1043 Budapest, Tanoda tér 1.
OM azonosító: 035227
Telephely kódja: 001
Tel: központ: 1 369 3388, 1 399 2090, igazgató: 1 369 1439
Honlap: www.kkg.hu
E-mail: info@kkg.hu , igazgató: szepesvary kukac kkg pont hu